İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır Başkanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıda söz alan İMEAK DTO Meclis Başkanı Tamer Kıran, ikinci aşamasını yaşadığımız Covid -19 pandemisi nedeniyle önümüzdeki günlerde daha çok dikkat edilmesi ve sabır gösterilmesi gereken günlerin olduğunu belirterek, maske takma, hijyen ve sosyal mesafe kuralına uyulmasının önemine işaret etti.

 

Covid – 19 sürecinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisinde de Mart – Mayıs döneminde pandemiye bağlı yaşanan sert daralmalardan sonra Haziran ayından itibaren tüm öncü göstergelerin toparlanmaya işaret ettiğini belirterek, “Teknoloji, imalat sanayi gibi sektörlerde büyüme yaşanırken, başta turizm olmak üzere hizmet sektörleri yaz aylarında bir miktar toparlanmasına rağmen talep yetersizliği nedeniyle görece olarak zayıf kaldı. İmalat sanayi ile hizmet sektörlerinin toparlanma seyri birbirinden ayrıştı” dedi.

 

Türkiye ekonomisi açısından önemli gelişmeler yaşandı

 

Geçtiğimiz ay Türkiye ekonomisi açısından önemli gelişmeler yaşandığına işaret eden Kıran, “Burlardan ilki Merkez Bankası'nın politika faizini arttırması, ikincisi pandemi döneminde ekonomi yönetiminin swap işlemleri ya da döviz işlemlerine yönelik aldığı kısıtlayıcı tedbirlerin yerini tekrar serbestleşmeye bırakması, üçüncüsü ise 2021-2023 dönemine yönelik yeni ekonomik progmanı açıklanmasıdır. Merkez bankasının likiditeyi azaltma adımlarının arkasından politika faizini arttırmasının Türk lirasının istikrarına katkı sağlayacağını önümüzdeki dönemde enflasyon ve faizlerin tekrar düşüşüne imkan sağlamasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

 

Yeni ekonomi programı yerinde ve doğru bir adım

 

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın geçtiğimiz hafta açıkladığı yeni ekonomik programı değerlendiren Kıran, “Programın ana temalarının yeni dengelenme, yeni normal ve yeni ekonomi olarak belirlendiğini görüyoruz. Yılın ilk aylarında ortaya çıkan pandeminin etkisiyle arz ve talep yönlü olarak tarihi bir negatif şok yaşayan küresel ekonomi, Türkiye ekonomisinin de makro dengelerini ve finansal istikrarını olumsuz etkiledi. Bu çerçevede ekonominin yeniden dengelenmesinin programın temel parametrelerinden olması büyüme hedeflerine ulaşmak açısından yerinde ve doğru bir adımdır” ifadelerini kullandı.

 

Değişim dinamikleri iyi okunarak hazırlık yapılmalı

 

Pandeminin tüm dünyada büyük bir belirsizlik yaratarak ekonomiyi etkilemeye devam ettiğini hatırlatan Kıran, “Bu durumu dikkate alarak pandeminin geride kalması durumunda 2021 yılı büyümesi için yüzde 5,8'lik hedefin yanında pandeminin olumsuz etkilerinin devam ettiği alternatif kötümser bir senaryonun oluşturulmasının ve büyüme tahmininin yüzde 3,7 oranı düşürülmesinin önümüzdeki döneme ilişkin ihtiyatlı ve gerçekçi bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz. Pandemi belirsizliğinin devam ettiği mevcut ortamda yeni bir istihdam kalkanın oluşturulmasını doğru bir adım olarak değerlendiriyoruz. Enflasyon ile mücadele programın öncelikli hedefleri arasında olmaya devam ediyor. İş hayatına yönelik yeni adımlar atılacağına işaret ediyor. İçinde yaşadığmıız bu dönemin değişim dinamiklerini iyi okumanın ve buna hazırlık yapmanın doğru bir politika olduğu aşikar. Programın üçüncü parametresi olan yeni ekonomi çerçevesinde büyüme kadar kalkınma vurgusunun da yapıldığını görüyoruz. Salt bir büyümenin ötesinde eğitim, sağlık, teknoloji, yüksek katma değer yaratılması gibi önceliklenmelerin yapıldığı yeni ekonomiyi hayata geçirebilmenin orta ve uzun vadede ekonomimiz istikrarı ve sürdürübilir büyümesi açısından çok büyük öneme sahip. Bu amaca ulaşmak için öngörülen adımların hızla atılması, stratejik planlarla yönetilmesi bu hedeflere ulaşmayı hızlandıracaktır. Yeni ekonomi programının 3 yıllık ana hedefinin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir yüzde 5 büyüme yoluna girerken cari işlem açığını fazlaya dönüştürmek olduğunu görüyoruz. Bunun için tasarruflarımızı arttırarak yatırımların üzerine çıkarmamız ihracat ve turizmde güçlü hamleler yaparak dış talep ağırlıklı büyümemiz büyük önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Tamer Kıran'dan seçim mesajı Tamer Kıran'dan seçim mesajı

 

Yeni normallere hazırlıklı olmak gerek

 

Salgının ardından yeniden şekillenecek dünyada milli menfaatlerin korunarak yeni normallerin oluşumuna hazırlıklı olmanın ve yerli imkanların geliştirilmesinin önemli olduğuna işaret eden Kıran, yeni dönemde yerli ve milli markalar yaratmanın ve inovatif fikirleri yüksek teknoloji ile buluşturup katma değeri yüksek ürünler üretmenin ülkeyi gecelek hedeflerine taşıyacağını belirterek Türkiye'nin genç nüfusu ve yetişmiş insan gücüyle bu dönüşümü yakalayabilecek hatta yön verebilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

 

TÜDEV Genel Kurulu 2021'e ertelendi

 

Daha önce Ekim-Kasım aylarında yapılması planlanan TÜDEV Genel Kurulu'nun İçişleri Bakanlığı genelgesi ile Şubat ayına ertelendiğini kaydeden Kıran, “Üzerinde çok çalışarak nihai hale getirip Şubat ayında sizlere gönderdiğimiz değişiklikler için 2/3 çoğunlukla yani en az 180 kişinin katılımıyla toplanmamız gerektiğinden pandemi şartlarının el verdiği ilk müsait zamanda genel kurulumuzu yapacağımızı buradan bir kez daha hatırlatıyorum” dedi.

 

Gemi inşa ve Finansmanı Programı nihayet yürürlükte

 

Başkan Kıran, konuşmasının devamında Eximbank tarafından 18 Eylül tarihinde yürürlüğe giren ‘Gemi inşa ve Finansmanı Programı’nı da değerlendirdi. 2018 yılı Ağustos itibaren gemi inşa tersanelerinin maruz kaldığı Türk bankalarının teminat mektuplarının yabancı bankalarca kabul edilmemesi sorunu ve Eximbank’ın kredi sağlaması konusunu her fırsatta dile getirdiklerini aktaran Kıran, “Odamızca uzun süredir yürütülen girişimler sonucunda Eximbank tarafından ‘Gemi inşa ve Finansmanı Programı’ 18 Eylül tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu programla gemi inşa ihraç edecek ihracatçılarımızın gemi inşa aşamasındaki finansman ihtiyaçlarını karşılamak, rekabet güçlerini desteklemek, yurt dışındaki müşterileri ve kreditör kuruluşları nezdindeki kredibilitelerini artırmak ve geminin finansmanı amacıyla inşa sürecince alıcı firma; alıcının bankası tarafından yapılacak avans niteliğindeki ödemeleri garanti kapsamına almak maksadıyla gemi kontrat bedelinin yüzde 85’ine kadar en çok 360 gün vade ile program bazında azami 25 milyon dolara kadar kredi ve / veya teminat mektubu limiti verilebilecektir” diye ifade etti.

 

Başkan Kıran'dan Cumhuriyetin 97. yılı kutlaması

 

Başkan Kıran, konuşmasının sonunda Cumhuriyetin 97. Kuruluş Yıldönümünü kutladı. Ekim ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97. yıldönümünün kutlanacağını hatırlatan Kıran, Cumhuriyetin, Anadolu halkının Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verilen olağanüstü mücadeleyle destan yazılarak kazanıldığını hatırlattı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi