İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, şubat ayı meclis toplantısında, Gine Körfezi’nde artan korsan saldırıları, pandemiyle beraber yaşanan gemi insanı değişimi krizi ve Panama bayraklı gemiler ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

 

Mozart gemisine yapılan saldırısının ardından gündemdeki yerini koruyan korsan saldırılarına ilişkin konuşan Kıran, Batı Afrika’nın önümüzdeki dönemin Somali’si olmaya doğru gittiğini belirterek, “Aden Körfezi’nde yaşadığımız sıkıntıları önümüzdeki dönemde armatörler ve deniz çalışanları olarak Batı Afrika’da yaşayacağız. Bu bağlamda deniz haydutluğunun önlenmesi konusunda uluslararası iş birliği yapılması ve ilk başta silahlı kuvvetlerin tedbirler alması anlamında İMO, BM gibi tüm platformlarda Türkiye olarak inisiyatif alınması gerekiyor. Belli bir silahlı gücün oluşturulması için öncü olalım” dedi.

 

IBIA ve BIMCO yakıt ve denizcilik sorunlarını ortaklaşa ele alacak IBIA ve BIMCO yakıt ve denizcilik sorunlarını ortaklaşa ele alacak

Gemi insanlarının değişiminin kolaylaştırılması çağrısı

 

Gemi insanlarının değişimi sorununa da değinen Kıran, toplantıda bulunan Büyükelçi Çağatay Erciyes’e yaşanan sorunları anlattı. Kıran, şunları söyledi; “Değişim sorunu Covid-19 nedeniyle yeniden hortladı. Nisan-mayıs-haziran aylarında yaşadığmıız sıkıntı açılmalarla birlikte temmuz-ağustos-eylül ayları gibi bir nebze rahatlamıştı.  Ekimde başlayan yeniden kapanmalarla birilkte şu anda hat safhaya ulaştı. Gemilerimizde 10-11-12 aylara çıkan süredir deniz çalışanlarımız var. Denizde bu kadar süre kalmak psikolojik, verimlilik ve iş güvenliği olarak son derece mahsurlu. Değiştirmemiz gerekiyor. Birçok ülke kısıtlama uyguluyor. Size arzımız bu konu gündeme geldiğinde deniz çalışanlarına özel bir şekilde değişimlerin sağlanmasıdır. Herkes kapatırsa bunun altından nasıl kalkacağız. Belli bir süre karantina olabilir. Bu bağlamda da sizden beklentimiz deniz çalışanlarının değişimi yönünde konu gündeme geldiğinde bunun kolaylaştırılması yönünde talepte bulunmanız çalışmalar yapmanız” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi