Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası XI. Türk Deniz Ticareti Tarihi Sempozyumu saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılışına Rektör Vekili Prof. Dr. Alpaslan Serel, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi akademik ve idari yönetimi ve öğrenciler katıldı.

Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği Gemi Brokerleri Derneği'nden Büyük Kulüp'te iftar yemeği

 

 

Törenin açılış konuşmasını yapan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekai Mete, “Türk Deniz Ticareti Tarihi başlığı aslında alan olarak oldukça dar, spesifik bir konu gibi gözükmekle birlikte gerek kapsadığı zaman dilimi gerek yayıldığı coğrafya, gerekse ele aldığı konular açısından muhteviyatı/içeriği çok kapsamlı bir alandır. İşte bu nedenle bundan önce bu sempozyumlardan tam on tane düzenlenmesine rağmen halen bilim insanlarının büyük rağbet gösterdiği bu sempozyumda birbirinden değerli tebliğlerin sunulacağı görülüyor” dedi.

 

Mete’nin ardından sözü alan Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı ise “Deniz ticaretinin tarihi, kıymetli kişiler tarafından bu sempozyumda konuşulacaktır. Denizdeki ticaret tarihi aslında Gılgamış Destanı’na kadar uzanmaktadır. Günümüzde Dünya deniz ticaretinin tarihi iklimle beraber değişmek üzeredir. İklim değişikliğiyle beraber yeni bir tarih yazılıyor. Buradaki öğrencilerimiz deniz ticaretinin değişimine büyük ölçüde tanıklık etmiş olacaklardır” dedi. 

 

 

Rektör Vekili Prof. Dr. Alpaslan Serel ise, “Üniversitemiz dördüncü yılını yeni geçirirken bunu böyle güzel bir sempozyumla taçlandırmak harika oldu. Osmanlı İmparatorluğu’nun en geniş olduğu zamanda denizin ne kadar önemli olduğu bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. İktisatçılar genel iktisat tarihi çerçevesindeki konuya bakarken deniz her zaman çok önemli olmuştur. Dolayısıyla konunun ekonomik açıdan da çok önemli bir boyutu vardır. Heyecan verici bilgilerin olduğu keyifli ve verimli bir sempozyum olacağından eminim” şeklinde konuştu. 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi