İMEAK Deniz Ticaret Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda söz alan İMEAK Deniz Ticaret Odası Üyesi ve 01 Numaralı Balıkçılık Faaliyetleri Meslek Komitesi Başkanı Başkanı Murat Kul, “Balıkçılarımızın Marmara Bölgesi’nde özellikle demirleme alanlarıyla ilgili çok büyük bir sorunu var. Daha önce sağ olsun liman başkanımıza ve sahil güvenlik komutanımıza konuyu arz ettik. İlgilendiler. Tabi ki bu bir şikayet değil sıkıntılarımız büyük. Biliyorsunuz 1 Eylül'de sezona başlıyoruz, 15 Nisan'da bitiriyoruz. Hava şartları da göz önüne alınırsa 4-5 ay denizde çalışıyoruz. En fazla 6 ay diyelim. Büyükçekmece ile Kumkapı arasının çoğunluğu demirleme alanı. Birçok gemi var. Biz 1380 Sayılı Su Ürünleri kanununa göre orada avcılık yapabiliyoruz ama 4922 Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın can ve mal emniyetine göre de avcılıktan ceza yiyoruz. Günde biz 4-5 operasyon yapıyoruz. Bunun cezası 5000 küsur lira. Biz oraya 5-6 av attığımızda tuttuğumuz balığı ceza olarak geri veriyoruz. Biz 50 yıldır burada çalışıyoruz. Son zamanlarda belki bu göz önüne alınmıyordu, dikkat edilmiyordu. Balıkçıyı da kollayalım deniyordu. Her 2 taraf da mağdur olmasın deniyordu. Biz sonuçta gemilere orada çapariz vermiyoruz. Adalar bölgesi, Büyükçekmece Körfezi’nin içi gibi birçok yer koruma alanı ilan edildi. o zaman bizde diyoruz ki gemiler gitsin, oraya demir atsın bizim avlak sahamızda da biz avcılık yapalım, yani balık tutalım. Bir tanker olmuş, 250-300 bin lira, mazot olmuş 15 bin lira. Biz para kazanma peşindeyiz. Tamam gemiler, gelecek bekleyecek yol alacak, siz de ekonomiye katkı sağlıyorsun, biz de ekonomiye katkı sağlıyoruz. Her teknede 30-35 kişi çalışıyor. Ülkeye gıda sunuyoruz. Öyle tekneler var ki 75-80 tane cezası var. Burada bir mağduriyet var. Biz istiyoruz çapariz vermeyecek şekilde biz de ağımızı atalım. Bizim ağların değeri 1-2 milyon lira. Biz deli değiliz. Neden gidelim ağlarımızı bile bile gemiye çapariz yapalım. Öyle olursa olan bize olur. En büyük zararı bize olur. Bizim en büyük sıkıntımız bu” dedi.

 

Balıkçılar her yerde sıkıntı yaşıyor

 

Bu durumun sadece Marmara’da değil birçok yerde sorun olmaya başladığını söyleyen Kul, “Karadeniz Bölgesi’nde de aynı sorun var. Demirleme alanında avcılık izni verilmiyor. Zaten avlak sahalarımız kalmadı. Bırakın avlanalım diyoruz. Geçenlerde sağ olsun sahil güvenlik komutanımız ilgilendi. Limanın girişine demir attık. Dedik ki, balık tuttuk geldik balığı sevk edelim. Ondan sonra da limanın kenarına demir atalım. Yardımcı teknelerimiz var, limanlarda yer yok, limanlara giremiyoruz. Yani girdiğiniz zaman 50-60 tane tekne oluyor. Kumanya almamız lazım, limanın oraya demir atıyoruz, tekneler gidip geliyor. Diyorlar ki, burası demirleme alanı değil. Neden buraya demir attınız? Bir ceza da ondan. Biz sonuçta balıkçı teknesiyiz. Büyük 100 metre gemiler değiliz ki çıkalım demirleme alanına demiz atalım. Yani biz avcılık yapıyoruz. Gideceğiz oradan kumanyamızı alacağız, geleceğiz. Limanın girişine demir atacağız, limana giriş çıkışa sıkıntı vermeyecek şekilde. Limanlarda yer olsa biz niye demir atalım ki zaten limanın girişin? Limanlarda yer yok. Bize yetmiyor. Anlatıyoruz dinleyen yok, çözüm arıyoruz. Şunu da çalışacağımız 6-7 ay, 15 Nisan'dan sonra denizleri komple bırakıyoruz zaten” şeklinde konuştu. 

 

Marmara’ya akan kanalizasyon görülmüyor

 

Atık sular konusunda da konuşan Murat Kul, “Marmara'nın pisliğini, bütün kanalizasyonlarını bıraktık gemideki 25-30 kişinin pisliğinin derdine düştük. Aman nereye vereceğiz, nasıl vereceğiz? Eskiden 15 günde bir veriyorduk, rahattık. Şimdi 48 saatte bir oldu. Yani balıkçılığı her şeyi bıraktık bir tane evrakın peşinde geziyoruz. Ne yapsak bunu nasıl vereceğiz, kim gelip alacak? Buradan çıkıyorum, limanlarında altyapı yok. Eskiden bunu 15 günde bir uzak bir limana gittiğim zaman depolarımızı orada tutabiliyor, gidip veriyoruz ve sahil güvenlik geliyor atığını vermemişsin diyerek ceza kesiyor. Metre başına 40-50 lira cezalar alıyoruz. Yani iyice mağdur olmaya başladık. Sıkıntımız gidip anlatıyoruz, çözüm yok. Hani bürokrat der ki hadi 15 gündü şunu 10 güne çekelim, o da yok. Altyapı yok. Altyapıyı oluşturmamışsın milyonlarca kişinin pisliği denize akıyor, bizim 20-25 kişinin peşine düşmüşler. Gerçekten çok büyük sıkıntıdayız. İnşallah birileri yardımcı olur. Bu şikayet değil, gerçekten sitemimiz. Yani işi gücü bırakıyoruz, bunlarla uğraşıyoruz. Biz de ekmeğimizin peşindeyiz” şeklinde konuştu.  

Türkiye'nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor Türkiye'nin en büyük balıkçı barınağının inşaatı sürüyor

7DENİZ / ÖZEL

Editör: Haber Merkezi