16 Şubat’ta açılışı yapılan Tuzla Boat Show’da fuar kapsamında denizcilik sektöründe yaşanan sorunları ve çözümü üzerine çeşitli etkinlikler yapılmaya devam ediyor. Bu kapsamda yapılan “Türk Denizciliğine Bakış” konulu panele Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Selim Dursun, İMEAK DTO Başkanı Tamer Kıran, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürü Ahmet Selçuk Sert, Pirireis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, ve kurum temsilcisi ve kişi katıldı.

 

Panel başlamadan önce fuara gezen ve ardından katıldığı programda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, denizciliğin Türkiye’nin kaderi olduğuna işaret ederek, “Coğrafyamızda güç merkezi olmamız gerek” dedi.

 

Dünya ticaretinin yüzde 25’inin Akdeniz’de yapıldığını kaydeden Bakan Turhan, “2008 yılında 9 milyonluk bir kapasiteye sahiptik. 2019 yılında 29 milyona çıkaracağız” dedi.

 

‘Pastadan pay kapmamız lazım’

 

Petrol - doğalgaz taşımacılığının yüzde 90’nının denizlerde yapıldığını aktaran Turhan, Türkiye’nin de yüzde 87’sinin deniz nakliyesiyle yapıldığını belirterek, Türk taşımacılığının Türk bayraklı gemilerle yapılmasının önemine dikkat çekerek, “Pastadan pay kapmamız lazım” dedi.
 

 

Dünya ölçeğinde Türk deniz taşımacılığının yüzde 2’lerde kaldığına işaret eden Turhan, genel ilerlemeler ve gelişmelere uygun hale gelerek, bu oranın 3 katına çıkarılması gerektiğini aktardı.

 

‘Bağlama kapasitemizi arttırmamız gerek’

 

Türkiye’nin tersanecilikte ve yat imalatında önemli mesafe katteğini ifade eden Turhan, buna rağmen yeteri payın alınmadığını dile getirdi. Turhan şöyle devam etti: “Sadece Akdeniz çanağında 600 binin üzerinde bağlama kapasitesi var. İtalya, Fransa, İspanya bunu yüzde 90’nını kullanıyor. Ülkemiz birçok iklim ve diğer birçok alanda bunun için uygun. Şu anda yat bağlama kapasitemiz 25 bin. Ama diğer ülkelerin çok daha fazla. Bu pazar önemli bir pazar. Bunun alt yapısını oluşturarak yat bağlama kapasitemizi arttırmamız gerek. Bu turizm için de çok önemli.”

 

Çalışan sayısı 400 binin üzerinde

 

Tersanecilikte de önemli ilerlemeler yaşandığını belirten Turhan, “Tersane sayımızı 36 binden 78 bine çıkardık” dedi. İmalat ve kapasite alanında yine istihdam alanında ciddi gelişmeler olduğunu da dikkat çeken Turhan, “Nakliye ve tersane alanında direk çalışan insan sayısı 400 binin üzerindedir. Ve bunların hepsi kalifiye eleman. Dünyada Çin, Filipinler ve Hindistan’dan sonra en çok gemi adamı bizde var” ifadelerini kullandı.

 

Her 100 kişiden biri amatör denizcilik belgesi sahibi olmalı

 

Geçtiğimiz Ekim ayında başlatılan “1 milyon denizci projesi”ne ilişkinde değerlendirmelerde bulunan Bakan Turhan, son 6 ayda 180 bin amatör denizcilik belgesi verildiğini kaydederek, “Denizci, hatta müteşebbüs yetiştirme konusunda gençlerimizi teşvik ediyoruz. Bu kampanyayı 2023’e kadar bitirmeyi planlıyoruz. Her 100 kişiden birinin amatör denizcilik belgesini almasını istiyoruz” dedi.

 

Turhan, denizcilere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı. Turhan'ın konuşmasını ardından "Türk denizciliğine bakış" paneline geçildi. 

 

Institut français'den Akdeniz'de biyoçeşitlilik konulu etkinlik dizisi Institut français'den Akdeniz'de biyoçeşitlilik konulu etkinlik dizisi

Çimen Gümüş-7DENİZ ÖZEL

Editör: Haber Merkezi