Marmara Denizi geçen yıl sonundan bu yana deniz salyası (müsilaj) boğuşuyor. İstanbul, Adalar, Tekirdağ, Çınarcık, Bursa, Erdek, körfezler, kıyılar ve denizin dibi müsilajın etkisi altında. Son günlerde müsilajın Marmara Denizi’ndeki etkisi artırmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum konuyla ilgili açıklamada bulundu.

 

“Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mavi vatanlarını tehdit eden önemli sorunlardan birisi de Deniz Salyası (Müsilaj)” diyen Murat Kurum, “Marmara Denizi’nde görülen ve hepimizi derinden etkileyen çevresel soruna da yine hep birlikte-ortak akılla-çözüm üreteceğiz” çağrısında bulundu.

 

Küresel ısınma, durağanlık, kirlilik

 

Müsilajın nedenlerini açıklayan Kurum, “Temelde Müsilaja yol açan 3 neden öne çıkıyor; Küresel ısınmanın yol açtığı deniz suyu sıcaklığındaki yükselme, denizdeki durağanlık ve kirlilik” diye sıraladı.

Yoğun nem deniz trafiğinde görüş mesafesini düşürdü Yoğun nem deniz trafiğinde görüş mesafesini düşürdü

 

'Eylem planı sunulacak'

 

Bakanlığın bu konuda yaptığı çalışmalara değinen Kurum, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

 

* Bakanlık olarak 300 kişilik ekibimizle Marmara Denizi'nde 91 noktayı, karada da tüm arıtma tesislerini ve kirlilik kaynaklarını denetliyoruz. Alınan örnekleri Çevre Laboratuvarımızda inceliyoruz.

 

* Bu çalışmalarımızı yerel yönetim ve üniversitelerimizle birlikte yürütüyoruz. Bu konuda belediyelerimize büyük işler düşüyor.

 

* Çözüme herkesi dâhil ederek tüm tarafların katılımıyla 4 Haziran'da ‘Marmara Denizinde Müsilaj Sorunu ve Çözüm Önerileri’ çalıştayımızı yapacağız. 6 Haziran'da da ‘Marmara Denizini Koruma Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaşacağız.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi