BIMCO'nun verilerine göre, Scrubber ile donatılmış gemilerdeki sayının artmasıyla 2021'in ilk çeyreğinde, dünyanın en büyük yakıt ikmal merkezi olan Singapur'da yüksek kükürtlü akaryakıt (HSFO) yıllık bazda arttı. Ancak 2020 öncesi kükürt üst sınırının altında kaldı.

 

BIMCO'ya göre, 2021'in ilk çeyreğinde HSFO satışları 2020'nin ilk çeyreğine göre yüzde 47,2 arttı. 3,1 milyon ton satışlar, 2019'un ilk çeyreğinde görülen satışların üçte birinden daha düşüktü.

 

BIMCO, HSFO satışlarının payında benzer artışların Fujairah ve Panama'da da görüldüğünü söyledi.

 

Scrubber takılan gemilerdeki istikrarlı artış HSFO talebini destekledi

 

BIMCO analisti Peter Sand, HSFO'nun toplam bunker satışları içindeki payındaki düşüş durduğunu belirterek, "2019'dan önceki herhangi bir zamandan çok daha düşük olsa da, Scrubber takılan gemilerdeki istikrarlı artış HSFO talebini destekledi ve endüstrinin karbonsuzlaştırma yolunda yeni çözümler ve gelecekteki yakıtlar yaygın olarak kullanılıncaya kadar devam edecek" dedi.

 

IMO'nun küresel sülfür regülasyonları 2020'den beri yürürlükte. Kurallara göre, HSFO yakan gemilerin egzoz gazları sülfür oksit bakımından çok yüksek olduğundan endüstrinin bu emisyonları ortadan kaldırmak için benimsediği teknolojiler Scrubber sistemleri olarak biliniyor.

 

 

Bir yılda 2.010'dan 4.006'ya yükseldi

Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor Denizcilik sektörü PerCon'da buluşuyor

 

Scrubber takılı gemi sayısı Ocak 2020'de 2.010'dan Nisan 2021'de 4.006'ya yükseldi ve HSFO'ya olan talebi artırdı. BIMCO, piyasaya giren Scrubber kurulu yeni inşaların ve Scrubber iyileştirmelerinin oranının Ocak 2020'deki zirveden itibaren yavaşladığını duyurdu.

 

BIMCO'ya göre yıkayıcılar, bir gemi için maliyetli bir yatırım olsa da çeşitli yakıtların stabilize olduğu fiyat, cazip bir yatırım olduğu anlamına geliyor. Yıkayıcılar, gemilerin daha ucuz HSFO yakmasını ve emisyon düzenlemelerini karşılamak için daha pahalı, çok düşük kükürtlü yakıtları yakmak yerine sülfür emisyonlarını ortadan kaldırmasını sağlıyor.

 

HSFO ve VLSFO arasındaki fiyat farkı, 2020'de ton başına ortalama 100 dolar civarındaydı.

 

Peter Sand, şunları ekledi; "Hareketlilik kısıtlamalarının bir sonucu olarak belirli petrol ürünlerine yönelik düşük talep, LSFO fiyatının düşürülmesine yardımcı oldu. Ancak, jet yakıtı gibi ürünlere olan talep toparlanmaya başladıkça, HSFO-LSFO yayılımı da artarak temizleyiciler için ekonomik durumu sağlamlaştırabilir. Ekonomiye rağmen gemilerini yenilemek isteyen gemi sahiplerinin çoğunluğu artık bunu yapıyor."

 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi