Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ekim 2021’de resmi temaslarda bulunduğu Afrika ülkelerinden Nijerya ile Türkiye arasında deniz gücünü artırmak için önemli bir anlaşma imzaladı.

 

İlk otonom sualtı aracı 'DERİNGÖZ' testleri geçti İlk otonom sualtı aracı 'DERİNGÖZ' testleri geçti

Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın genel müdür koltuğunda oturduğu Baykar Teknoloji ve Savunma tarafından imal edilen insansız hava araçları (İHA) ile silahlı hava araçlarına (SİHA) talip olan Nijerya Deniz Kuvvetleri, Aziz Yıldırım’a ait Dearsan Tersanesi ile 2 korvet için mukavele imzaladı.

 

Mukaveleye göre ikisi de “OPV 76” sınıfı açık deniz karakol gemileri, Türkiye’de inşâ edilecek ve 37 ay sonunda Nijerya’ya gönderilecek. Gemiler Türk mühendislerinin geliştirdiği sensör ve sistemlerle donatılacak.

AZİZ YILDIRIM’IN DAMADI İMZA ATTI

 

Mukaveleyi Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Awwal Gambo ile Türk şirketi Dearsan’ın genel müdürü ve Süper Lig’ni dört büyük futbol kulüplerinden biri olan Fenerbahçe’nin eski başkanı Aziz Yıldırım’ın damadı Murat Gordi imzaladı.

 

Dearsan’ın OPV 76 korveti 78,6 metre uzunluğunda ve 11 metre genişliğinde. 26 knot azami hıza ulaşan gemi, ekonomik hız ile 3.000 deniz mili menzile sahip. Korvette 46 kişilik ekip görev yapıyor.

 

DEARSAN, 2013 YILINDA AZİZ YILDIRIM TARAFINDAN DEVRALINMIŞTI

1980 yılında Gökbayrak ailesi tarafından kurulan Dearsan, 2007 yılından bu yana deniz botları üretiyor.

Gökbayrak ailesi, Dearsan’ın yüzde 100 hissesini 2013 yılında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’a devretmişti.

Dünya’nın haberine göre, 2017 yılından beri Donanma Komutanlığı’na 16 Tuzla sınıfı karakol botu üreten Dearsan, Gülhan Tersanesi ile birlikte “Deniz Han” adlı Türkmen sınıfı korvet inşâ etti.

Korvet 2021 yılı ağustos ayında Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un da katıldığı törenle Türkmenistan donanması tarafından teslim alınmıştı.

Editör: Haber Merkezi