Antwerp Limanı tarafından yönetilen uluslararası bir konsorsiyum, Avrupa limanlarını daha yeşil hale getirmeyi amaçlayan iddialı bir proje için European Horizon 2020 programından 25 milyon euro hibe alacak.

 

Limanları, terminalleri, ulaşım operatörlerini, nakliyecileri, bilgi enstitülerini, teknoloji geliştiricileri, yenilikçileri ve kamu kuruluşlarını temsil eden 46 ortaktan oluşan PIONEERS konsorsiyumu, rekabet güçlerini korurken limanlardaki sera gazı emisyonlarını azaltan somut çözümler ortaya koymayı hedefliyor.

 

19 proje

 

PIONEERS konsorsiyumu, temiz enerji üretimi ve tedariği, sürdürülebilir liman tasarımı, mod geçişi ve akış optimizasyonu ve dijital dönüşüm alanında 19 iddialı proje önerdi.

 

Bu projeler arasında özellikle yenilenebilir enerji üretimi ve elektrikli, hidrojen ve metanol araçların kullanılması, yeni inşaların enerji verimliliği için güçlendirilmesi; altyapı çalışmalarında sürdürülebilir ekonomi yaklaşımlarının uygulanması; otomasyon; mod geçişini teşvik etmek ve optimize edilmiş araç, gemi ve konteyner hareketlerini sağlamak için dijital platformların oluşturulmasını kapsıyor.

 

2050'de karbon nötr bir liman olmayı taahhüt eden Antwerp Limanı, limanların yeşillendirilmesinin ancak geniş bir ortaklık ağıyla ve aktif diyalog yoluyla mümkün olacağına inanıyor. 

 

İklim için harekete geçme vakti

 

Anvers Limanı'nın ekonomi ve iklim alanlarında dünya limanı olmayı hedeflediğini belirten Antwerp Limanı CEO'su Jacques Vandermeiren, "2050 yılına kadar iklim açısından nötr olmak için hemen harekete geçmemiz gerekiyor" dedi. 

 

Evyapport'tan limandaki vinçlerin devrildiği kazaya ilişkin açıklama Evyapport'tan limandaki vinçlerin devrildiği kazaya ilişkin açıklama

Belediye başkan yardımcısı Annick De Ridder ise, "Bu, Antwerp Limanı ve tüm liman topluluğu için doğru yolda olduğumuzu gösteren önemli bir kilometre taşıdır. Bu finansal kaldıracı liman platformunun daha fazla yeşillendirilmesini ve sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve limanımızı Avrupa'nın nihai yeşil limanı olarak konumlandırmak için kullanmak istiyoruz" diye konuştu. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi