Küresel iklim değişikliğinin tehlikeli boyutlara varması, bir yandan doğal kaynakların korunmasını mecburi kılarken, diğer yandan sürdürülebilir kalkınmanın gerekliliğine işaret ediyor. Sürdürülebilirlik kavramını "Şimdiki ihtiyaçların, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılamayı tehlikeye sokmaması” olarak tanımlayan Arkas Line, iş süreçlerini yıllardır çevre faktörünü göz önüne alarak ve uzun vadeli hedefler koyarak geliştiriyor. 

 

Küresel tedarik zincirleri için dünyanın en güvenilir iş sürdürülebilirlik derecelendirme kuruluşu EcoVadis'in 2017 senesinden itibaren aktif üyesi olan Arkas Line, 2019 Kurumsal Sosyal Sorumluluk (CSR) derecelendirmesine göre, gümüş madalyanın sahibi oldu.

 

Ayrıca konteyner taşımacılığında çevresel performansı iyileştirme çalışmaları yapan Clean Cargo Working Group'a (CCWG) üye oln Arkas Line, mevcut operasyonlarını tekrar değerlendirerek, yakıt tüketimi ve buna bağlı olarak karbon ve kükürt emisyonlarını azaltmak için yeni projeler geliştirmeye devam ediyor. 

 

Arkas Line, 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Yönetmeliği kuralları çerçevesinde 6 yakıt tankeri ve 52 konteyner gemisinden oluşan filosu için Arkas Deniz Filosu Gemi Enerji Verimliliği Yönetim Planı oluşturdu.

Denizcilik devleri AB ETS'den yüksek kârlar elde ediyor Denizcilik devleri AB ETS'den yüksek kârlar elde ediyor

 

Tüm bu hedefler çerçevesinde 2011 yılından beri gemilerinde de trim ve balastı optimize eden, düşük kükürtlü yakıt temin eden, tekne tabanlarını ve pervaneleri belirli aralıklarla temizleyen, SPOS uygulaması kullanarak en uygun rota seçimleri yapan ve Shipping Explorer programı ile hız optimizasyonunu sağlayan Arkas Line bu sayede 2019 yılı itibariyle (2011 referans yılı olmak üzere) karbondioksit emisyonlarında yüzde 23,51 azalma sağladı. Arkas Line’ın 2020 hedefi ise yüzde 25 olarak belirlendi.

 

Yeni yakıt ve yeni nesil gemilerle çevre dostu taşımacılık

 

İşletilen tüm gemilerde IFO 380 yerine Düşük Sülfürlü Fuel oil kullanımına başlayan Arkas Line filosuna kattığı dört yeni yeni nesil eko-tasarım gemi ile de hem yatırımlarında hem de regülasyonlar kapsamında çevreye duyarlı süreçler yürütüyor. Yeni nesil eko-tasarım gemiler, makine özellikleri, tekne tasarımı (pervane ve dümen sistemleri) sayesinde çok fazla enerji tasarrufu yapabilen gemiler olarak dikkat çekiyor. MAN G tipi motorla donatılmış gemiler, önceki nesil gemilere göre yüzde 25'e varan yakıt tasarrufu sağlayarak çevreye zararlı gazların salınmasını en aza indirirken geniş gövde yapısının sağladığı güçlü stabilite değerleri yük kapasitesinin artmasını ve balast suyu taşıma ihtiyacının ise azalmasını sağlıyor. 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi