Dünyanın sekizinci harikası olarak adlandırılan Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki 60 yıllık Kemer Barajı su toplama havzasında bulunan Arapapıştı Kanyonu ziyaretçi akınına uğruyor.

 

Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanan özel tur tekneleri ile kanyonun doğal güzelliklerini doyasıya yaşayanların etrafındakilere de duyurması ile büyük rağbet gören tekne turizmi sayesinde yerli ve yabancı turistlerin gezi rotalarına dahil oldu. 

 

Bozdoğan ilçesinin önceki dönem Belediye Başkanı Tümer Apaydın'ın girişimleri ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun başkan Apaydın ile küçük bir balıkçı teknesi ile yaptıkları kısa gezinin ardından tesadüfen keşfedilen ve son 3 yılda iç tekne turizmine kazandırılan tarihi ve doğal güzellikleri ile turizme kazandırılan Arapapıştı Kanyonu ziyaretçilere kendisini hayran bırakmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl önce ilk etapta bir tekneyle başlatılan tekne turları bugün talebin artması ile birlikte 5'e ulaşmış. Arapapıştı Kanyonu'nun baraj gölü içerisinde yer alması nedeniyle 5 tekneyle sınırlama getirilen gezi tekneleri gün boyunca yaptıkları seferlere rağmen birçok ziyaretçi teknelere binemeden dönmek zorunda kalıyor. Büyükşehir yetkilileri vatandaşların mağdur olmaması için ısrarla önceden rezerve yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Türkiye'deki ender üreme alanları arasında yer alıyor 

Barajı besleyen Akçay'ın su toplama havzasında bulunduğu için büyük bölümü sular altına kalan Kemer Köyünün meşhur kemerli köprüsünden ismini alan Kemer Barajı içerinde düzenlenen tekne turları yaklaşık 20 kilometreden oluşuyor. Akçay'ın yüzyıllar süren aşındırması ile oluşan Arapapıştı Kanyonu, 380 metre yüksekliği, 6 kilometre uzunluğu ile benzersiz bir doğa harikası. Doğal oluşumları bünyesinde barındırmasının yanısıra antik dönemden kalma insanların saklanmak ve ibadet etmek için kayalara oydukları tapınaklar, kral mezarı olarak bilinen kalıntılar, bir ucu 2 bin 500 yıllık Antik kent Afrodisias'a ulaştığı iddia edilen gizli tünel, Kanyonun hemen dışında yer alan Roma Dönemine ait kalıntılar, şehir kalıntıları, Karia Dönemine ait Xyatis Antik kentine ait olduğu tahmin edilen Kale kalıntıları ile türleri yok olmak üzere olan Gri Balıkçılların Türkiye'deki ender üreme alanları arasında yer alıyor.

Bölge ekonomisini canlandırıyor 

‘Doğa ve tarih buluşuyor, doğaseverlerin buluşma noktası Ege'nin yeni rotası dünyanın 8. harikası Arapapıştı Kanyonu' sloganıyla turizme kazandırılan Kemer Barajı'na ziyaretçi akını nedeniyle ekonomide de canlanma yaşanıyor. Yine Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan ve bölgedeki köylülerin üretimlerinin satışa sunulduğu Kemer Köy Pazarı ise bölge ekonomisini canlandırıyor. Gelen ziyaretçilerin daha keyifli zaman geçirmeleri için hizmete açılan çok sayıda kafe ve restoranın yanı sıra doğal güzelliğiyle gelen her ziyaretçiyi büyüleyen kanyonda ve çevresinde de Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin güzelleştirme çalışmaları da halen devam ediyor. Ziyaretçiler, bireysel veya turlarla geldikleri kanyonda Aydın Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı teknelerle yaptıkları kanyon turu sonrasında köy pazarında da alışverişin ardından eşsiz doğayla iç içe bol bol hatıra fotoğrafı çekiliyor.

Aydın turizminde etkili olacak 

Görevlilerin, yöre halkının ve turlara katılarak kanyonu gezenlerin ısrarla herkesi davet ettikleri bölgenin özellikle alternatif rota arayışında olan yabancı turistlerin her geçen gün daha da ilgisini çekmekte olduğu gözlemleniyor. Günlük ortalama 500 ziyaretçiyi ağırlayan Arapapıştı Kanyonu'ndaki gezi teknelerini artırma çalışmaları sürüyor. Tekne sayısının sınırlı olması nedeniyle rezervasyon yapılması önemle vurgulanırken tekne sayısı arttığında da Türkiye'deki iç tekne turizminin yeni rotası olan Arapapıştı Kanyonu'nun Aydın turizmine olumlu etki yapacağı belirtiliyor. 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi