SOCAR Türkiye’nin iştiraki Petlim Konteyner Terminali’nin ikinci fazının inşaatı tamamlanarak hizmete açıldı. APM Terminals İzmir tarafından işletilen ve 7 Aralık 2016’da ilk geminin yanaştığı toplam 450 milyon dolar yatırım ile hayata geçen Petlim, ikinci fazın devreye girmesiyle birlikte 750 bin TEU olan kapasitesini, gerekli işletme izinlerinin alınmasının ardından 1.5 milyon TEU’ya yükseltecek.

Petlim Konteyner Terminali’nin inşaatının bitirilerek limanın işletmecisi APM Terminals İzmir’e devri kapsamında 15 Eylül’de limanın rıhtımında bir tören gerçekleştirildi. Törende Petlim Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu ile limanı 28 yıllığına işletecek olan dünyanın en büyük konteyner terminal işletmecilerinden APM Terminals İzmir’in Genel Müdürü Robert Hambleton, inşaatın son betonunu atarak projenin inşaatını tamamladı.

 

APM Terminals, Petkim’e ait Petlim’i 28 yıl boyunca işletecekti

Dünyanın en büyük liman işletmecilerinden biri Hollandalı APM Terminals’in Türkiye pazarından çekildiği öğrenildi. Danimarka merkezli AP Moller-Maersk Group’un bir parçası olan, 22 bin çalışanıyla dünyanın 50 farklı ülkesinde liman işleten APM Terminals, 2012’de Türkiye’ye adım attı. Türkiye’ye İzmir’den giren APM Terminals, Petkim’e ait Petlim’i 28 yıl boyunca işletecekti. Türkiye’deki varlığını APM Terminalleri adlı şirket ile sürdüren Hollandalı dev, Türkiye’den çekilme kararı aldı.

 

Socar İle Masaya Oturdu

Petlim’in sahibi olan Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR ile masaya oturan APM, Türkiye’deki tek varlığını satacak. SOCAR Turkey Enerji şirketi, APM Terminalleri Liman İşletmeciliği’nin 100 sahibi olacak. Hollandalı şirketin yönettiği İzmir’deki Petlim Limanı, 700 metre rıhtım uzunluğuna, 1.5 milyon TEU kapasiteye sahip. Ege Bölgesi’nin dünya ticaretine açıldığı kapı olan bu liman, Türkiye’nin de en büyük 3’üncü büyük konteyner merkezi.

 

Hollanda İle Ticaret Hacmimiz Artıyor

2017 yılında Hollanda’ya ihracatımız 3 milyar 863 milyon Dolar, Hollanda’dan ithalatımız ise 3 milyar 748 milyon Dolar olmak üzere ticaret hacmimiz 7 milyar 610 milyon Dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam 2016 yılına kıyasla ikili ticaret hacmimizde 15,5’lik bir artışa tekabül etmektedir. 2017 yılında ülkemizi yaklaşık 799.006 Hollandalı turist ziyaret etmiştir.

 

2017 yılı sonu itibariyle ülkemizde 2.776 Hollanda sermayeli şirket faaliyet göstermektedir

MIP'te 25 milyon TEU'nun üzerinde konteyner elleçlendi MIP'te 25 milyon TEU'nun üzerinde konteyner elleçlendi

Merkez Bankası verilerine göre 2002-2017 döneminde Hollanda sermayeli firmalar tarafından ülkemize gerçekleştirilen doğrudan yatırımların toplamı 23 milyar 725 milyon Dolar tutarındadır. Aynı dönemde Türk sermayeli firmaların Hollanda’ya gerçekleştirdiği doğrudan yatırımların toplamı 10 milyar 756 milyon Dolar olmuştur.

Editör: Haber Merkezi