Çanakkale’nin Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki Alexandria Troas Antik Kenti’nde yapısal bölümlerde devam eden çalışmaların yanı sıra Antik Çağ’a ait önemli bilgilere ulaşılması amacıyla denizin dibinde araştırmalar yapılıyor.

WİSTA Türkiye üyeleri iftarda bir araya geldi WİSTA Türkiye üyeleri iftarda bir araya geldi

Antik dönemin önemli granit ocaklarının bulunduğu Antik Yunan kenti Alexandria Troas’taki kazılar, su altı araştırmacılarıyla birlikte yaklaşık 30 kişilik ekiple sürüyor.

Çizilen planına göre 390 hektarlık alanı kaplayan ve 8 kilometre uzunluğunda sur duvarları izlenebilen bölge, Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olarak biliniyor.

Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, Alexandria Troas’ın sahil ve liman kenti olmasının, bölgenin önemini gösterdiğini söylüyor.

“Belirli bir dönemden itibaren kentin ticaretinin bütün Akdeniz’e yayılacak ürünleri içeren bir hacme sahip olduğunu biliyoruz. Bu nedenle limanla ilgili çalışma yaklaşık 10 yıl önce yapıldı, yayınlandı ancak özellikle deniz içindeki bölümle ilgili çalışmalar eksik. Dolayısıyla bu çalışmaları yapmaya karar verdik.”

Kentin orta ölçekli bir Roma limanına sahip olduğunu belirlediklerini belirten Öztepe, bölgenin kuzeyden güneye devam eden deniz ticareti rotalarından birinin üzerinde yer aldığını söylüyor.

Geniş ticaret ağının izleri

Antik limanın, Çanakkale Boğazı’nın çıkışında, Karadeniz’den Ege ve Akdeniz’e hem batıya hem de Mısır’a doğru giden deniz yolunda önemli bir kavşak olduğu bilgisini veren Doç. Dr. Öztepe, şöyle devam etti:

“Önemli bir ticaret ürünü de hemen arkasındaki Çığrı Dağı’nda üretilen devasa boyutlardaki sütunlar. Bunun yanı sıra kuşkusuz tarımsal ürünler. Öte yandan kazılarda ele geçirdiğimiz amfora türlerinin çeşitliliği bizleri çok uzak noktalarla deniz ticareti yoluyla çeşitli ürünlerin gelip buradan da gittiğini gösteriyor. Bu yıl bulduğumuz birkaç Balkan kökenli antik kent Roma kenti sikkesi yine ticaretin çok geniş bir alana yayılmış olmasını gösterdiğinden önemli. Antik kentin bulunduğu bu konum ve limanı kuşkusuz sadece ticaret anlamında önemli değil. Erken Hristiyanlardan Aziz Pavlos’un bu limanı iki-üç kez kullanmış olması da limana ayrı bir önem katıyor.”

Öztepe, kıyı bandında daha geniş bir alanda su altını araştırarak ileriye dönük yetişmiş personel tedarik edilmesi ve Bozcaada’da, Tenedos’ta Alexandria Troas’taki alanların taranması gibi hedefler ortaya koyduklarını söyledi.

Editör: Haber Merkezi