Tarihi İpek Yolu’nun restore edilebilmesi amacıyla Gürcistan’da yapımı süren ve Karadeniz’e kıyı ülkeler arasındaki en derin liman olacak Anaklia Derin Deniz Limanı için Türkiye’den bazalt taşı taşınacak. Tamamlandığında 18 metre derinliği olacak Anaklia Derin Deniz Liman için Trabzon’da çıkarılacak bazalt taşlar gemilerle taşınacak. Proje için Trabzon’da bazalt taş ocağı sahibi firmalarla görüşmelere başlandı.

Çin ve Avrupa arasında deniz koridoru olacak

Liman tamamlandığında, yılda 100 milyon tona kadar kargo işleme kapasitesine sahip olacak. 10 bin ve daha fazla konteyner ile İstanbul Boğazı'ndan geçecek tüm gemilerin yanaşabileceği liman, Çin ve Avrupa arasında yeni bir deniz koridoru oluşturacak.

Anaklia ekonomik ve siyasi açıdan önemli

Proje için çok fazla taşa ihtiyaç duyduklarını kaydeden Gürcistan Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze, “Anaklia bizim için ekonomik ve siyasi açıdan çok önemli. Bu liman inşaatı bittiğinde Karadeniz'de, 18 metre ile en büyük derinliğe sahip liman olacak. Ciddi büyük yük gemilerini kabul edecek” dedi.

Türkiye ile taş konusunda rekabet edecek ülke yok

Trabzon'dan Anaklia'ya gemilerle bazalt taşının taşınacağını kaydeden Mikatsadze, “Limana, en kolay şekilde deniz yoluyla taş getirilmesi kanaatine varıldı. Bu süreç devam ediyor. Bu coğrafyada, Türkiye ile taş konusunda rekabet edecek başka ülke yok” ifadelerini kullandı.

 

7DENİZ

Limanlarda elleçlenen yük ve konteyner miktarı arttı Limanlarda elleçlenen yük ve konteyner miktarı arttı

Editör: Haber Merkezi