Bugün İskenderun Körfezinde 120 milyon ton ile Türkiye limanlarında elleçlenen yükün ¼’ü işlem görürken her geçen yıl bu rakam düzenli olarak artış göstermektedir. Bu yönüyle İskenderun Körfezi ülkemizin en kritik lojistik gelişim alanlarından birisidir. Ancak bu gelişimin sürdürülebilir olması için ticaret, üretim ve lojistik unsurlarını destekleyecek alt yapılara ve sahalara ihtiyaç vardır. Bölgenin üretim ve lojistik üsleri olan İskenderun, Payas ve Dörtyol hattında genişlemeye uygun sahaların olmaması alternatif sahaların sorgulanmasına neden olmaktadır. Bu noktada Hassa’da milyonlarca metrekarelik hazine arazilerinde planlanan OSB alanlarının bölgenin geleceği için yaratacağı potansiyele dikkat çekmek isterim. 

Hassa sadece uygun arazileri ile değil aynı zamanda stratejik konumu ile de oldukça önemli bir potansiyele sahiptir. Hassa, sadece Gaziantep ve GAP bölgesine yakınlığı ile değil, Orta Doğu ve Orta Asya’ya uzanan hinterlandı ile de oldukça avantajlı bir konuma sahiptir.

Hassa yalnızca bir üretim üssü olarak görülmemelidir. Hassa aynı zamanda Amik ovasında üretilen ürün çeşidinin ve bu ürünlerin katma değerinin artması için önemli bir kazanım olacaktır. Ayrıca İskenderun Körfezindeki limanları destekleyecek olan “Liman Merkezli Lojistik” yapısıyla da dikkate alınmalıdır. Hassa’da oluşturulacak bir lojistik merkez ile bölge limanlarına hizmet veren ve katma değerli lojistik hizmetler üreten bir yapı sağlanabilecektir. Bu noktada sadece karayolu değil, demiryolu bağlantısının (veya demiryolu projesinin) tünel projesine dâhil olması oldukça kritik bir hamle olacaktır. Çünkü demiryolu ile sadece birim taşıma maliyetleri düşmeyecek aynı zamanda Hassa OSB’nin yük hinterlandı Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Çin’e kadar uzanabilecektir.

Tüm bu yönleri ile Amanos Tüneli “yolu 60 km kısaltan bir proje” olmasının yanı sıra yukarıda bahsettiğim ve binlerce insana istihdam sağlayacak, bölgenin kaderini değiştirecek olan OSB ve Lojistik Merkez projelerinin olmazsa olmazlarındandır. Tünel sayesinde taşımacılıkta transit süre ve maliyet avantajı sağlanacak ve İskenderun Körfezi oldukça kritik bir genişleme alanına sahip olacaktır. Amanos Tüneli işte bu yüzden gereklidir.  

Bölgedeki STK’ların ve siyasilerin konu hakkındaki gayretleri projenin başarıya ulaşması açısından hayatidir. Konu üzerinde hassasiyetle çalışan bölgedeki siyasilerimizin demeçlerinden anlaşıldığı üzere Amanos Tüneli projesinde ilerleme kat edilmiş olması oldukça sevindiricidir. Bizler de İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi olarak ihtiyaç duyulması halinde her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isteriz.

 

Prof. Dr. Soner ESMER

İskenderun Teknik Üniversitesi, Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı

Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev Kaptan Değer Pamuk'a Türk P&I Sigorta’da yeni görev

 

Editör: Haber Merkezi