İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) 2020 yılının ilk meclis toplantısı olan Ocak ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. İMEAK DTO Meclis Salonu’nda yapılan toplantıya Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı, Nadir Alparslan ile Şehit Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş katıldı.

 

Toplantıda yapılan açılış konuşmasının ardından söz alan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan, üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde büyük bir deniz turizmi potansiyeli olduğuna işaret etti.

 

20 bin yerli turist bayramda Yunan adalarına gidecek 20 bin yerli turist bayramda Yunan adalarına gidecek

Turizm sektöründe yakalanan ivme ile ilgili DTO üyelerine bilgilendirmede bulunan Alparslan, “Turizm sektörü devletimiz açısından stratejik sektör ilan edildi. Dünyanın turizm konusunda sayılı ülkelerinden birisi haline geldik. Bakanlık olarak dünyada turizm gelirleri ilk 10 arasında yer alan ülkeler neler yapmışlar, etki analizleri ne çerçevesinde çalışmalar yaparak diğer ülkelerde olup bizde olmayan Turizmi Geliştirme Ajansını kurduk. 2018 yılı itibariyle 29 milyar dolar olan turizm gelirlerimizi 2023 yılında 65 milyar dolara çıkartabileceğimizi 41 milyon olan turist sayımızı da 75 milyon olarak belirledik.  Tüm potansiyelimizi kullanarak sezonu 12 aya yayarak hedeflerimize ulaşmak istiyoruz.  Turizm açısından kıymetli olan ne varsa ülkemizde var” dedi.

 

 

Alparslan, Kültür Turizm Bakanlığı olarak turizm konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

 

‘Turizm potansiyelinin farkında olarak stratejik çalışmalar yapıyoruz’

 

Türkiye’nin deniz turizminden daha fazla pay alması gerektiğini ifade eden Alparslan, Turizm Geliştirme Ajansıyla iyi bir enstrümana sahip olduğunu aktardı. Ajansın faydalarının kısa zamanda görülmeye başlandığını kaydeden Alparslan, böylece nitelikle turistlerin Türkiye için taleplerinin artacağını söyledi. Dünya çapında 2 trilyon dolarlık turizm geliri olduğunu ve 1.3 milyar insanın seyahat ettiğini dile getiren Alparslan, “Bu potansiyelin farkında olarak stratejik çalışmalar yaparak daha fazla gelir elde etmek istiyoruz” dedi.

 

‘Beraber çalışacağız’

 

Kruvaziyer turizminde 2016’da yaşanan daralmanın ardından 2018 ve 2019’da artış yaşandığını sözlerine ekleyen Alparslan, “Hepimizin dört gözle beklediği Galataport Projemiz ve Yenikapı’da yapılacak kruvaziyer Limanı ile 2023’te 4 milyonun üzerinde turist sayısı ile ciddi bir gelir sağlayacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Çeşme ve Didim’de de deniz turizmine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Alparslan, “2023 hedeflerimiz için Deniz Turizmi de çok önemli. Bundan sonra daha yakın ve istişare içerisinde deniz turizmini geliştirmek için beraberce çalışıp hedeflerimize ulaşacağız” ifadelerini kullandı.

 

 

Turizmde çeşitlilik sağlanmalı

 

Turizmde çeşitliliğin sağlanması gerektiğini ve Pazar payının geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Alparslan, “Türkiye turizmde en önemli ülkeleri AB ülkeleri ve Rusya oluşturuyor. Bizim burada Pazar payımızı artırmamız ve buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Türkiye; dini inanç turizminde, kış sporlarında, bisiklet turizminde çok önemli öğelere sahiptir. Özellikle Antalya, kış aylarında futbol takımlarının kamp yaptığı bir yer olarak turizmimize apayrı bir renk katmıştır. Kurduğumuz Turizmi Geliştirme Ajansımızla rakip ülkelerimize göre çok daha önemli bir konuma geldik” dedi.

 

‘Yabancı bayraklı yatların ticaret yapmaları yasak’

 

Alparslan yabancı bayrakları yatlarla ilgili de açıklamalarda bulunarak şunları söyledi: “Çıkardığımız kanunla yabancı bayraklı yatların ülkemizde ticaret yapmalarını yasakladık ve kendi yatlarımızı, kendi insanımızı koruma altına aldık. Ülkemiz tanındıkça nitelikli turist sayısı da artacaktır. Gastronomi, inanç turizmi ve kültür turizminin turizmden aldığı pay artıyor. Bu da çeşitlilik açısından sevindirici bir gelişmedir. İstanbul havalimanının artık faaliyete geçmesiyle de turizmimizin bir level atladığını söyleyebiliriz. Beraber çalışarak deniz turizmini geliştireceğiz” dedi.

 

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alparslan’a konuşmasının ardından İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır ve Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi