Nemport Liman İşletmeleri ve Özel Antrepo Nakliye Tic. A.Ş. Nemrut Körfezi’nde bulunan Aliağa Limanı’nın genişletilme projesi için harekete geçti.

 

Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış Limanlarda elleçlenen konteyner miktarında rekor artış

Nemrut Körfezi'nde bulunan Aliağa Limanı'nın genişletilmesi için çalışmalar başladı. Ege'de Sonsöz'ün haberine göre ‘Liman Tevsi Projesi’ adı altında gerçekleşecek çalışmanın maliyetinin 50 milyon dolar olduğu belirtildi. 20 Mayıs 2019 tarihindeki Merkez Bankası döviz kuruna göre yatırımın 302 milyon TL’lik bedele denk geldiği ifade edildi. Projeyle ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletildi. Son yıllarda liman gelen gemilerin boyları ve kapasiteleri ciddi bir şekilde arttığından gerekli düzenlemeleri yapmayanların yük kaybettikleri belirtildi.

 

Dosyada projenin teknik olmayan özetinin yer aldığı bölümde tevsi çalışmasının nedenleri sıralandı. Genişleme çalışmasının yapılmasının önemine vurgu yapılan kısımda ise, ‘Aliağa bölgesinin hinterlandında bulunan Manisa Organize Sanayi Bölgesine yapılması planlanan değişik sektörlerin yatırım projeleri, limanların iş hacmi potansiyelini de artıracaktır. Bölge ile liman arasında direkt demiryolu altyapısının bulunması da ayrıca bir avantajdır’ ifadeleri yer aldı.

 

Projenin kapsamı nedir?

 

Proje kapsamında yapılması planlanan hususlara dair bilgi verildi. Buna göre; mevcut iskelenin kara tarafından ilk 260 metre olan kısmı kuzey tarafa doğru 25 metreden 75 metreye, 50 metre dolgu yapılarak yaklaşık 14 bin 310 metrekareye genişletilecek. Mevcut iskelenin kara tarafından ilk 281 metre olan kısımda güney tarafa doğru 281 metre yaklaşık 90 bin 550 metrekare dolgu yapılacak. Planlanan dolgu alanının güney ucuna 55 metre genişliğinde 342 metre uzunluğunda 18 bin 810 metrekarelik bir iskele yapılacak.  Ayrıca yapılması planlanan iskele ile dolgu alanının birleştiği noktada 30 metre x 40 metre ebatlarında bir Ro-Ro rampası yapılacak. Geri sahada mevcut iskelenin hemen arkasında +23 kotlarında, 15 bin metrekarelik alana sahip olan istif sahası kazıklı iksalarla + 3,5 kotlarına indirilecek. Buradan çıkarılacak olan malzeme; yapılacak olan analizler neticesinde uygun olması durumunda, proje kapsamında yer alan dolgu alanında dolgu malzemesi olarak kullanılacak. Yapılması planlanan yeni iskelenin her iki tarafına toplam 78 bin 400 metrekare alanda kuzey tarafında 162 bin metreküp, güney tarafında 570 bin metreküp tarama yapılması planlandı.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi