Kıran Köyü, Değirmenağzı mevkiinde yapılması planlanan "Çimento Liman" projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) izin süreci sürerken gözler Filyos Projesi nedeniyle askıya alınan Alaplı Liman projesine çevrildi. İzin süreci, ÇED raporları alınan tüm projeleri yapılan sadece Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığından yer tahsisi izni alınamayarak askıya alınan Alaplı Alport Liman projesinin hayata geçmesiyle Türkiye'nin önde giden firmaları hem yerli sektöre yatırım hem de ihracat yapacak. Alaplı Limanı, Düzce’ye 65 kilometre mesafede ve Haydarpaşa ve Gebze limanları da yaklaşık 140-150 kilometre mesafede olması sebebiyle ve ihracat yapan yatırımcılara ve firmalara nakliye açısından destek olacak. TSO Başkanı Recep Ocak bu düşünceyle bazı iş adamlarının liman projesi ile ilgilendiği öne sürüldü.

 

Alaplı Limanının Batı Karadeniz Bölgesi olarak büyük önem taşıdığına dikkat çeken Recep Ocak, Alaplı Limanı’nın ve içinde yükleme iskelesi ile beraber bölge için bir fırsat olduğunu belirterek “Alaplı’daki limanlar doğunun batıya açılan kapısı olabilir. Buna talip iş adamlarımız var” şeklinde konuştu.

 

Ereğli'deki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) limanının kapanmasıyla bölgede liman gereksiniminin en üst seviyeye çıkmasının ardından bölge halkı ise projenin gerçekleşmesi için büyük çaba harcıyor. Başkan Ocak, "Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı projenin ve yerinin uygun olduğunu ve buranın çalışabilir bir liman olacağını belirtti. Bakanlıktan yol haritası verildi. Bununla ilgili olarak ise Alport diye bir şirket kuruldu. Avam proje çizildi. Derinlik ölçümü yapıldı. ÇED raporlarının sürerken Liman çalışmalarının askıya alındığı biliniyor. Zonguldak ve çevresindeki eksikliği gidermesi beklenen limanın Alaplı'ya yapılması için her kesimden büyük bir destek var" dedi.

 

Sanayici ve işadamlarının büyük desteğini de arkasına alan Alaplı'da proje için Alaplı Kaymakamı, Alaplı Belediyesi, Alaplı Ticareti ve Sanayi Odası'nın bir araya gelerek, girişimlere önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi.

 

Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü" Prof. Dr. Soner Esmer: "Limanlarımızın ilk çeyrek performansı oldukça güçlü"

Alaplı, Ereğli'den sonra Zonguldak'ın en büyük ikinci ilçesi olan Alaplı'da; limana 40-50 tonluk yük gemilerinin yanaşması hedefleniyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi