Avrupa ve Akdeniz’in en büyük yat imal, onarım ve çekek yeri olacak Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi'nde sona yaklaşıldı. İlk ÇED’in ardından ikinci ÇED'in tamamlanması beklenen projede, 2019 yılında temel atılarak 3 yıl içerisinde çalışmaların başlaması planlanıyor.

Yalova'daki tersane işçilerinin yüzde 60'ı il dışından geliyor Yalova'daki tersane işçilerinin yüzde 60'ı il dışından geliyor

 

Kısa bir süre sonra dolguya başlanacak

 

İzmir'in Aliağa ilçesinde yat ve teknelerin yapımı, bakımları ve diğer ihtiyaçların temini için yapılacak Çaltılıdere Yat İmalat Yeri Projesi'nin prosedürler nedeniyle çok zaman aldığını belirten İzmir Tekne ve Yat İmalatçıları Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Başkanı Aslan Bilgi, bir süre sonra dolguya başlanacağını söyledi. İhaleler ve kiraların düşürülmesi konusunda yapılan çalışmaların uzun yıllar aldığını anlatan Bilgi, "İkinci büyük ÇED'in de alınmasının ardından Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü ihaleye çıkacak. Dolgu ve alt yapıya başlayacağız" dedi.

 

3 yıl içinde çalışmaya başlarız


Türkiye’nin bu alandaki en büyük projesi olan imalat yerinin, Avrupa'da da sayılı büyüklükteki projelerden biri olduğunu vurgulayan Bilgi, "Devamlı ihracata çalışacaklar. Çok büyük yatlar burada yapılacak. Avrupa'daki büyük yatların bakımı buraya alınacak. 75-80 metrelik tekneler çekilecek. 120 metreye kadar tekne imal edilecek. Özellikleri olan bir yer. Tahminlerimize göre bu yıl, 2019'da temel atarız. Bir yıl dolgu ve altyapı beklenir. Bir yıl da da üst yapı biter. 3 yıl içerisinde anahtar vurur, çalışmaya başlarız" diye konuştu.

 

Ülkemiz için bir ilk

 

En az 500 milyon dolarlık iş hacminin oluşacağı projede işletmelerin kapasite raporlarını hazırladıklarını ifade eden Aslan Bilgi, raporların ardından ne kadar katma değer sağlanacağının daha net ortaya çıkacağını belirtti. Çok büyük KDV, ÖTV girdisi ve devlete vergi geliri sağlanacağını anlatan Bilgi şöyle konuştu: “Bu proje İzmir'i uçurur. Avrupa'ya açılacak tek kapı olacak. İstanbul, Antalya, Bodrum ve Türkiye'nin her yerinden üyelerimiz var. Ülkemiz için bir ilk olacak. İhtisas alanı olan tek yer ve özellikle yat imalatı için yapılıyor.”

Editör: Haber Merkezi