Bu sene 14’üncüsü düzenlenen Uluslararası Petrol LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknoloji Fuarı Petroleum İstanbul Fuarı açıldı. Dev enerji firmalarını bir araya getiren kendi alanının en önemli fuarlarından biri olan Petroleum İstanbul 2019,  Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Fatih Dönmez ile EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz tarafından açılışı yapıldı. TÜYAP’ta gerçekleştirilen Petroleum İstanbul 2019 Fuarı’na Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de katıldı. TOBB Petrol Meclisi, Türkiye LPG Derneği ve TABGİS gibi kuruluşlar tarafından desteklenen fuarın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanı Dönmez, “Türkiye, Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yemeye çalışıyor. Ne de kendi haklarından vazgeçecek durumda. Yani Akdeniz’de oldubittiye asla izin vermeyeceğiz. Ne ülkemizin ne de KKTC’nin haklarını kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

Enerji alanında Türkiye’ye en fazla istihdam sağlayan ve vergi veren sektörün akaryakıt olduğuna işaret eden Dönmez, “Akaryakıt sektörümüzde 150 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Tüm petrol ürünleri pazarında ise bu 200 bin istihdam yapıldığını tahmin ediyoruz” dedi.

 

‘Petrol ve doğalgaz aramacılığına hız verdik’

 

Milli Enerji ve Maden Politikası’nda petrol ve gaz aramacılığının ‘anahtar role’ sahip olduğunun altını çizen Dönmez, “Oyunu değiştirebilecek en önemli adımı petrol ve doğalgaz aramacılığı olarak görüyoruz” dedi. Türkiye ekonomisinin her şartta büyümeye devam ettiğine işaret eden Dönmez, “Büyümemiz yavaşladığı zamanlarda ihracatımız artıyor. Bu tabloya baktığımızda ülkemizin enerji talebinin özellikle de petrol ve doğalgaz talebinin her zaman yukarı doğru seyredeceğinin aşikar olduğunu söyleyebiliriz. Bu gerçekten yola çıkarak kara ve denizde petrol ve doğalgaz aramacılığına hız verdik. Çalışmalarımızın sonuçlarını yavaş yavaş almaya başladık. Trakya Bölgesi'nde bir doğalgaz keşfi söz konusu olmuştu. Bu keşif ile cari açığımızın kısmen de olsa kapanmasına 5 milyar TL katkı sağlamış olacağız. Oradaki doğalgaz rezervi yaklaşık 3 milyar metreküp civarında. 300 bin hanenin 10 yılık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede. Buradan günlük 820 bin metreküp civarında doğalgaz üretimi yapıyoruz. Ayrıca Diyarbakır ve Siirt'te 3 yeni petrol sahası keşfettik. Yaklaşık 22,5 milyon tonluk bir rezervimiz var.İlk defa orada hidrolik çatlatma yöntemiyle petrol üretimini de gerçekleştirmiş oldu. Bu sahanın ekonomimize katkısı yaklaşık 700 milyon dolar civarında olacak'' diye konuştu.  



‘Yavuz Derin Deniz Sondaj Gemisi Akdeniz’de çalışmaya başlayacak’


Hem sığ hem de derin deniz sondaj ve arama faaliyetlerinin devam ettiğini kaydeden Dönmez, şunları söyledi: “Yavuz Derin Deniz Sondaj Gemisi de birkaç ay içerisinde inşallah Akdeniz'de sondajlarına başlayacak. Ülkemizin günlük 1 milyon varil civarında olan petrol talebi ve 50 milyar metreküp civarı olan yıllık doğalgaz talebini karşılamak için rezervlerimiz ekonomimize kazandırmak mecburuz. Türkiye, Akdeniz'de ne kimsenin hakkını yemeye çalışıyor ne de kendi haklarında vazgeçecek durumda. Yani Akdeniz'de oldubittiye asla izin vermeyeceğiz. Ne ülkemizin ne de K.K.T.C. haklarını kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyeceğiz.”

 

‘Türkiye en yüksek yakıt ekonomisine sahip ülke’


Ulaştırma sektörü emisyonlarında oldukça büyük bir aşama kaydedildiğini dile getiren Bakan Dönmez, ''2005'de kilometrede 198 gram olan karbondioksit salınımı, 2017 itibarıyla kilometre başına 131 gram seviyesine geriledi. Yani 1 kilometre yolu 2005 göre yüzde 30 daha az emisyon çıkartarak katediyoruz demektir. Hedefimiz, bu miktarı aşağılara çekmek. Türkiye olarak 100 kilometrede 5,4 litre yakıt tüketimiyle, Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri arasında en yüksek yakıt ekonomisine sahip ülkelerden birisi durumundayız'' diye konuştu.

 

Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda Türkiye'den Gazze'ye yardım için yola çıkan 9. gemi El-Ariş Limanı'nda

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi