İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, Brezilya'dan sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilecek olan uçak gemisi "Nae Sao Paulo” ile ilgili açıklamada bulundu. Şimşek, “Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bütün süreç Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerliyor” dedi.

 

Sökülmek üzere Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’ne getirilecek olan uçak gemisi "Nae Sao Paulo” hakkında açıklamada bulunan İMEAK Deniz Ticaret Odası Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek, şube üyesi olan SÖK Denizcilik firmasının, Brezilya’da Nae Sao Paulogeminin ihalesine girdiğini ve ihale sürecini kazanarak gemiyi devir aldığını belirtti.

 

'Sosyal medyada çıkan, aslı olmayan haberler sektörümüze çok büyük zarar veriyor”

 

AdemŞimşek, şunları söyledi:“Yaklaşık 270 metre boyunda 22 bin ton demir ağırlığında olan gemi, ülkemize yakın bir zaman içinde hareket edecek. Avrupa Birliği Lisansını alan şirket, kriterleri en üst düzeyde uyguluyor. Şirket asbest, atom ve radyasyon konularında akredite kuruluşlar aracılığıyla envanter çalışmalarını yapmış ve yaptıktan sonra Bakanlığımız notifikasyon belgesini onaylamıştır. Sosyal medyada çıkan haberler, bilinmeyen ve aslı olmayan evrak veya bilgilerle yola çıkılmış, adeta sektörümüzü karalama kampanyası başlatılmıştır. 600 ton, 900 ton gibi dünyada hiçbir geminin üzerinde olmayan asbest miktarının söylenmesi sektörümüze ve burada bulunan şirketlere çok büyük zarar veriyor.Bütün işlemler bittiği halde gemi yola çıkmadı. Bunun bir teknik süreci var. Römork bağlanacak, sigortası yapılacak. Ay sonuna doğru yola çıktığı takdirde bir, bir buçuk ay içinde Türkiye sularında olacak. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar. Bütün süreç Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Nükleer Düzenleme Kurumu ve Brezilya Çevre Enstitüsü ile Basel Konvansiyonuna uygun olarak ilerliyor. SÖK Denizcilik ’inprojeyi çevreye bir zarar teşkil etmeden başarılı bir şekilde tamamlayacağını biliyoruz.  İMEAK Deniz Ticaret OdasıAliağa Şubesi olarak bu süreci yakından takip ediyoruz ve etmeye de devam edeceğiz.”

CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği

 

'Bu tür gemiler sorunsuz bir şekilde kesildi ve kesilmeye de devam edecek'

 

Gemi söküm sektörünün, demir çelik sektörünün ham madde ihtiyacının yüzde 3’nü karşılayan bir sektör olduğunu belirten başkan Adem Şimşek, şöyle devam etti: “Yıllık 25-30 milyon ton miktarında ithal ettiğimiz hurdadanortalama 600-800 bin ton demir hammaddesini demir çelik fabrikalarına veriyoruz. Bu sektör ekonomik olarak ülkemizeyılda yaklaşık 1 milyar doların üzerinde katkı, 10 bin kişiye de istihdam sağlamaktadır. Dünya’da Hindistan, Pakistan ve Bangladeş, gemi kesiminde ilk sıraları alıyorlar. Biz,bunlar arasında küçükbir grubuz.Neden? Çünkü bizler, AB standartlarına uygun bir halde çevreye duyarlı ‘GreenRecycling’ yeşil dönüşümle bu tür gemilerin kesimini gerçekleştiriyoruz. AB Uyum Yasası doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın kontrolü ve talimatlarıyla bugüne kadar burada bu tür gemiler sorunsuz bir şekilde kesildi ve kesilmeye de devam edecektir.”

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi