Danimarka merkezli dünyanın lider deniz taşımacılığı firması MAERSK' ait 366 metre uzunluğundaki Danimarka bayraklı MAERSK Essen isimli konteyner gemisi Kuzey Pasifik'te şiddetli fırtına nedeniyle 750 konteyneri denize düşürdüğü açıklandı.

 

Geminin kaza sırasında Xiamen'den Los Angeles'a seyahat ettiğin kaydedildi. Kuzey Pasifik'teki şiddetli hava konteyner gemilerinde konteyner kaybına yol açıyor. Bu, Pasifik'te yakın zamanda konteyner kaybının yaşandığı üçüncü olay. 

Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp Çin’de kargo gemisi köprüye çarptı: 4 kişi kayıp

 

MAERSK, 16 Ocak'ta meydana gelen olayda 13.100 TEU kapasiteli 148.723 dwt'lik bir gemi olan Maersk Essen'den yaklaşık 750 konteynerin denize düştüğünü bildirdi. 

 

Maersk yaptığı açıklamada, "Bunu derhal ve derinlemesine araştırılacak çok ciddi bir durum olarak görüyoruz" dedi.

 

Tüm mürettebatın güvende olduğunu ve ayrıntılı bir kargo değerlendirmesinin devam ettiği bildirilen açıklamada, ayrıca ABD Sahil Güvenlik, bayrak devleti ve ilgili makamlara da bilgi verildiği kaydedildi. 

 

Maersk Essen planlanan güzergah üzerinde Los Angeles ilerliyor. Maersk'in gemi takip sistemi, geminin Japonya'nın Yokohama şehrine hareket etmeden önce 28 Ocak - 5 Şubat tarihleri ​​arasında Los Angeles'taki terminalde olmasının planlandığını gösteriyor.

 

Geçtiğimiz ay Kuzey Pasifik'te de birkaç başka olay oldu. 30 Kasım'da, ultra büyük konteyner gemisi ONE Apus , Hawaii'nin yaklaşık 1.600 deniz mili kuzeybatısındaki şiddetli hava sırasında yaklaşık 1.800 konteyneri denize düşürdü. Bu olayda gemi rotasını tersine çevirerek, kurtarma operasyonunun halen devam ettiği Japonya'ya gitti.  

 

Kasım ayının başında meydana gelen üçüncü bir olayda, ONE Aquila da Kuzey Pasifik'te yine konteyner kaybına uğradı. One Line konteyner sayısı hakkında ayrıntı vermedi, ancak WK Webster kaza raporunda sayının 100 konteyneri aştığına inandığını söyledi. Bu gemi, California, Long Beach'e gitmeden önce, hasarlı konteynerleri boşaltmak ve kayıp konteynerleri yeniden konumlandırmak için Washington eyaletine yöneldi.

 

Bu son olaylar, geçen yaz Dünya Denizcilik Konseyi tarafından yayınlanan ve denize düşen konteyner olaylarının düşüşte olduğunu ve toplam yıllık hacmin küçük bir yüzdesi olduğunu söyleyen rapora aykırı bir durum olarak ön plana çıktı. WSC, üç yıllık hareketli ortalamanın düştüğünü ve 2017 ile 2019 yılları arasında denizde 779 konteynerin yıllık ortalama kaybı olduğunu bildirmişti. 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi