ABD'nin yaptırımları önlemek için tasarlanan yasadışı nakliye faaliyetlerini durdurma çabaları sonuç veriyor gibi görünüyor. Artan sayıda denizcilik örgütü ve bayrak devleti, ABD'den gelen rehberliğe daha fazla bağlılık sözü verirken, artan endişeler de uygunluğu göstermek için yeni bir işletmeye yol açıyor.

 

Mayıs ayında ABD, İran, Kuzey Kore ve Suriye tarafından, denizcilik endüstrisinin uyanık olduğu veya yaptırım ihlallerine karşı uyaran mevcut ekonomik yaptırımlardan kaçınmak için kullanılan aldatıcı nakliye uygulamalarını detaylandıran küresel bir danışma belgesi yayınladı. Yeni belge, ABD'nin gemi sahipleri, yöneticileri, operatörleri, brokerleri, avukatları, bayrak sicilleri, liman işletmecileri, nakliye ileticileri, sınıflandırma hizmet sağlayıcıları, emtia tüccarları, sigorta şirketleri ve finans kurumlarını tüm artışa çağıran yaygın yanıltıcı nakliye uygulamaları olarak adlandırdığı ayrıntıları ayrıntılı olarak açıkladı.

 

Bu çabaları, İran'ın denizcilik çıkarlarını ve Trump yönetiminin hedeflediği rejimlerle ticaret yaptığı bilinen gemi ve şirketleri hedef alan yeni kara liste turları izledi. ABD Hazine Bakanlığı Dış Varlıkların Kontrolü Dairesi (OFAC) dört şirkete yaptırım ihlallerini açıkladı ve Venezuela'nın petrol endüstrisi ile yaptıkları operasyonlar nedeniyle dört gemiyi bloke mal olarak tanımladı. Daha sonra ABD, İran'ın denizcilik çıkarlarına yönelik kapsamlı yaptırımlarının yürürlüğe girdiğini açıkladı. Bu çabalarda ABD, İran İslam Cumhuriyeti Denizcilik Hatlarını (IRISL) ve Şangay merkezli iştiraki E-Sail Shipping Company Ltd'yi (E-Sail) hedefleyerek toplam 121 tanker, konteynır ve diğer gemileri listeliyor.

2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı 2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı

 

The Wall Street Journal'dan ABD'nin Venezuela petrol endüstrisiyle uğraşmak için 50'ye kadar gemiye daha yaptırım yapmayı düşündüğü raporlarıyla, denizcilik endüstrisi yanıt vermeye başladı. Örneğin, Reuters, Brezilya'nın devlet kontrolündeki petrol şirketi Petrobras'ın nakliyatçılar ile sözleşmelerini gözden geçirdiğini ve son 12 ay içinde Venezuela'yı ziyaret eden tankerleri artık işe almayacağını söyledi.

 

Birkaç Yunan kontrollü tanker de Amerikan yetkilileri tarafından kara listeye alınan gemiler arasındaydı. Bu eylemlere yanıt olarak, Yunan Armatörler Birliği kısa süre önce ABD'li yetkililerle bir araya geldi ve “Yunan Armatörler Birliği'nin ABD yaptırım önlemlerini uygulama konusunda kararlı olduğunu ve üyelerini herhangi bir şey yapmaktan kaçınmaya teşvik edeceğini belirten bir ifade yayınladı. rejimde bir değişiklik olana kadar Venezuela ile iş yapılacak”  denildi.

 

Chemnav Shipmanagement, Dynacom Tankers, Thenamaris ve NGM Energy de dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri tarafından atıfta bulunulan bireysel Yunan denizcilik yöneticileri, yalnızca ABD'nin eylemlerini tanımakla kalmayıp aynı zamanda Venezuela'ya gelecekteki yelkenleri incelediklerini veya iptal ettiklerini söyleyerek de yanıt verdi.

 

ABD eylemleri ve Trump yönetiminin ek eylem tehditleri somut sonuçlar üretiyor gibi görünüyor. Bu eylemlerden korkan nakliye şirketleri, artan ve değişen düzenlemelere olası maruz kalmayı azaltmak için izleme ve dahili uyum mekanizması oluşturmak için yeni kaynaklar arıyorlar.

 

Denizcilik endüstrisinin uzun zamandır bildiği belirli bir faaliyet ve şimdi ABD için bir hedef AIS izleme sistemlerine müdahale etmektir. Yasadışı faaliyetlere işaret edebilecek uygulamalardan biri olarak tanımlanan bu faaliyetlerin üstesinden gelmek için çabalar sürmektedir. Örneğin, Panama Denizcilik Otoritesi, Uzun Menzilli Tanımlama operasyonunu kasıtlı olarak devre dışı bırakan, kurcalayan veya değiştiren herhangi bir gemi için 10.000 dolara kadar yaptırım uygulayacağı ve / veya geminin Panama sicilinden kaydı veya işaretinin kaldırılması konusunda uyardı.

 

Yeni bir deniz danışmanlığı sektörü de ortaya çıkıyor. Denizcilik KYC sağlayıcısı ve yaptırım uyumu için araçlar, görüşmelere katıldığını ve dahili bir uyum mekanizmasının uygulanmasına yardımcı olacak çözümlere sahip olduğundan emin olmak için ABD danışma belgesini gözden geçirdiğini söyledi. Deniz ticareti ve nakliyesinde düzenleyici risklere sahip şirketler için ve şirketler için tasarlanan Pole Star, düzenleyici süreçleri otomatikleştirmek ve kaydetmek ve uygunluktaki en iyi çabaların gösterilmesi için bir denetim izi oluşturmak için araçlara sahiptir. Ayrıca nakliye şirketleri için gemiler için AIS izleme bilgilerini izlemek ve günlükleri oluşturmak için araçların yanı sıra gerçek zamanlı konşimentoların doğrulanmasına izin veren yeni bir özellik de vardır.

 

Giderek daha karmaşık düzenleyici ortama hitap etmek isteyen BP Shipping, yaklaşık 40 geminin operatörleri ve zaman çizelgeleri veya bireysel seferlerdeki gemiler, yaptırım uyum çabalarına yardımcı olmak için deniz ticareti analitiği ve iç görü sağlayıcısı Windward'ı korudu.

 

Windward'a göre, BP'nin kısıtlamalara ve yaptırımlara uyumu izlemek için gereken özeni göstererek iş ticaret uygulamalarını dijitalleştirmesini sağlayan geniş bir davranışsal analitik ve kavrayış geliştirecek. Windward, değişen yasal ortamlarda işletmeyi sürdürmek ve korumak için analitik ve yapay zeka gibi yeni teknolojiler kullanacak.

 

Kaynak: maritime-executive.com

Editör: Haber Merkezi