ABD, İran’a mesaj vermek için “USS Abraham Lincoln” uçak gemisi taarruz grubu ile bir bombardıman görev gücünü Ortadoğu’ya sevk edeceklerini açıkladı.

 

Açıklama Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'dan geldi. Bolton, İran'a mesaj vermek üzere "USS Abraham Lincoln" uçak gemisi taaruz grubu ile bir bombardıman görev gücünü Ortadoğu'ya sevk edeceklerini duyurdu.

 

Bolton yaptığı yazılı açıklamada, “Birçok kaygı verici ve gerginliği tırmandıran belirti ve uyarıya karşın, İran rejimine ABD'nin veya müttefiklerinin menfaatlerine yönelik herhangi bir saldırının sert bir güçle karşılık bulacağına dair net ve mutlak bir mesaj vermek üzere ABD USS Abraham Lincoln uçak gemisi taarruz grubunu ve bir bombardıman görev gücünü Merkez Kuvvetler Komutanlığı bölgesine gönderiyor” ifadelerini kullandı.

 

ABD'nin İran ile bir çatışmanın peşinde olmadığını iddia eden Bolton, "Ancak herhangi bir saldırıya yanıt vermek için tam hazırız" değerlendirmesinde bulundu.

 

İran’a yaptırımlar

 

ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilerek İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti.

 

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 ülkeye İran'a petrol yaptırımlarından muafiyet getiren ABD yönetimi, İran petrol ihracatını sıfıra indirme hedefiyle 2 Mayıs 2019 itibariyle muafiyetleri sonlandırma kararı almıştı.

Gazze'ye liman inşası için giden ABD gemisinde yangın Gazze'ye liman inşası için giden ABD gemisinde yangın

 

Bu karardan sonra Washington - Tahran hattında gerilim yeniden yükseldi.

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi