Türkiye ile Kıbrıs arasındaki sondaj gerilimi sürerken Avrupa Birliği’nden (AB) de konuyla ilgili yaptırım sinyalleri geldi. 28 ülkenin Avrupa bakanlarının Lüksemburg’da bir araya geldiği toplantıdaki AB bakanları “Türkiye’nin yasa dışı sondaj faaliyetleri nedeniyle ciddi endişe” duyduklarını ve “AB tarafından bu faaliyetleri durdurması yönünde defalarca yapılan çağrılara kulak asmamasından ötürü üzüntü ve kaygı duyduklarını” ifade ettiler.

 

DW Türkçe’nin haberine göre, bakanlar Avrupa Komisyonu'na ‘uygun önlemler için somut eylemleri gecikmeksizin değerlendirme’ çağrısı yaptı.

 

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn görüşme sonrası yaptığı açıklamada sondaj meselesinin toplantıdaki ana gündem maddesi olduğunu ve AB'nin Türkiye'ye finansmanı kesebileceğini ya da Ankara'da üst düzey toplantılara son verebileceğini söyledi.

Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı Tamer Kıran'dan '23 Nisan' mesajı

 

Hahn gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye'nin faaliyetlerinin ‘kabul edilemez’ olduğunu kaydetti.

 

‘AB’nin açıklamaları taraflı ve hukuki temelden yoksun’

 

Dışişleri Bakanlığı’dan AB Konseyi’ne yönelik dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: ”AB 2004 yılında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni (GKRY) üye olarak almakla büyük bir hata yapmıştır. Şimdi ise bu hatayı sürdürmek uğruna Türkiye-AB ilişkilerini Kıbrıs sorununa indirgemekte ve bu sorunun rehinesi haline gelmektedir. AB’nin, bugünkü kararlarını yine tarafgir şekilde tamamen Rum bakış açısıyla kaleme aldığı görülmektedir. AB bu kararları alırken bir ilkeler ve değerler topluluğu olarak değil, pazarlıklara dayalı bir çıkar grubu şeklinde hareket etmiştir. Bu durum, AB’nin kuruluş felsefesine aykırıdır.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi