2020 yılında artan korsan saldırıları ve denizcilerin kaçarılması vakaları Uluslararası Denizcilik Örgütü'nü (IMO) harekete geçirdi. IMO,Gine Körfezi'ndeki gemilere yönelik artan korsan saldırılarına yanıt olarak bir deniz güvenliği çalışma grubu oluşturacak.

 

Çalışma grubu, üye devletlere ve uluslararası kuruluşlara, sorunu ele almak için daha fazla işbirliği ve olası eylemi tartışmaları için bir fırsat sağlamak üzere, Deniz Güvenliği Komitesinin, MSC 103'ün bir sonraki oturumunda Mayıs ayında gerçekleştirilecek.

 

Endişe artıyor 

 

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, Gine Körfezi bölgesindeki gemilere ve mürettebata yönelik saldırıların sayısı ve ciddiyetindeki artıştan duyduğu endişeyi dile getirdi ve paydaşların güvenliği yeniden sağlamak ve emniyete yönelik tehditleri azaltmak için birlikte çalışma ihtiyacında ısrar etti.

 

Çanakkale'de batan bottaki göçmenler dron ile aranıyor Çanakkale'de batan bottaki göçmenler dron ile aranıyor

IMO, durumun aciliyetinin , konteyner gemisi MV Mozart'a 23 Ocak 2021'de yapılan ve şu anda serbest bırakılan 15 denizcinin ölümüne ve kaçırılmasına neden olan son saldırının vurguladığını söyledi.

 

Genel Sekreter, 10 Şubat'ta yayınlanan 4382 sayılı bir genelge mektupta, IMO'nun sektör temsilcileri, Nijerya Denizcilik İdaresi ve Güvenlik Ajansı ile toplantıları kolaylaştırmak da dahil olmak üzere paydaşlar arasındaki girişimlerin koordinasyonunu geliştirmek için harekete geçtiğini söyledi.

 

Ayrıca gemilerin saldırılardan kaçınmak, caydırmak, geciktirmek ve rapor etmek için IMO tarafından onaylanan Batı Afrika (WA) için En İyi Yönetim Uygulamalarını (BMP) uygulaması gerektiğini vurguladı.

 

2020'de rekor saldırı 

 

Uluslararası Denizcilik Bürosu'nun Korsanlık Raporlama Merkezine göre, Gine Körfezi'ndeki korsanlık olaylarının sayısı, 22 ayrı olayda 130 mürettebat kaçırma olayıyla 2020'de rekora yükseldi. Bölgedeki silahlı korsan çetelerinin artan yeteneklerinin altını çizen saldırıların giderek daha şiddetli hale gelmesi ve kıyıdan uzaklaşması da endişe verici. IMO yaptığı açıklamada, "IMO, bölgedeki Üye Devletlere deniz güvenliği önlemlerinin uygulanması konusunda teknik yardım sağlamaya devam ediyor" dedi.

 

Örgüt şu anda Bölgelerarası Koordinasyon Merkezi (ICC) ile birlikte, deniz güvenliğini artırmayı ve korsanlığı, gemilere karşı silahlı soygunu, yasadışı balıkçılık ve diğerlerini ele almayı amaçlayan bölgesel bir kod olan Yaoundé Davranış Kuralları'nın (YCC) uygulanmasına yardımcı olmak için çalışıyor.

 

IMO, açıklamasında "IMO Batı ve Orta Afrika Deniz Güvenliği Güven Fonu, Örgütün deniz güvenliği kapasite geliştirme programının, Yaoundé Davranış Kuralları çerçevesinde Gine Körfezi kıyı Devletlerine ve bölgesel merkezlere yardım etmesini sağlıyor" dedi.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi