Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), İsrail tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olan Akdeniz'e 190 kilometrelik kıyı şeridinin katranla kaplanmasına yol açan petrol sızıntısının olduğu bölgeye en yakın pozisyonda olan toplam 10 geminin bulunduğunu duyurdu.

 

IMO, bunların EMSA Denizcilik Destek Servisi tarafından sağlanan uydu görüntüleri ve Kimlik Doğrulama Bilgi Sistemi (AIS) verilerinden elde edilen bulgular olduğunu kaydetti. Olayla ilgili soruşturma devam ederken gemilerin isimleri açıklanmadı.

 

Bu arada Minerva Marine, tankeri Minerva Helen'in olaya karıştığını inkar ederek, geminin herhangi bir operasyona veya ' denizdeki petrol boşaltımına bağlanabilecek başka bir faaliyete' karışmadığını vurguladı. Ayrıca geminin 22 Şubat'ta Cartagena'daki İspanyol Liman Devleti Kontrol Otoriteleri tarafından bir incelemeye tabi tutulduğu ve herhangi bir eksiklik tespit edilmediği ifade edildi. 

 

IMO tarafından yönetilen Akdeniz Bölgesel Deniz Kirliliği Acil Durum Müdahale Merkezi'ne ( REMPEC ) göre, 23 Şubat 2021 itibarıyla İsrail sahillerinden 1.000 m3 katran topu toplandı. Temizlik çalışmalarına İsrail Ordusu ile birlikte binlerce gönüllü katıldı.

 

Akdeniz'deki ölümlerin yüzde 15'i önlenebilir çevresel faktörlerden kaynaklanıyor 

 

Büyük petrol sızıntısı, BM Çevre Programı'nın (UNEP) iklim değişikliğinin Akdeniz havzasında artan eşitsizlik, biyolojik çeşitlilik kaybı ve doğal kaynaklar üzerinde sonsuz baskıya neden olan artan etkisine işaret eden yeni bir raporunun ardından yaşandı.

 

Rapora göre, Akdeniz'deki ölümlerin yüzde 15'i önlenebilir çevresel faktörlerden kaynaklanıyor; 2016 yılında 228.000'den fazla insan hava kirliliğine maruz kalmaktan erken öldü.

 

Savaş gemisi yanlışlıkla başka bir gemiyi vurdu: 13 asker yaralı Savaş gemisi yanlışlıkla başka bir gemiyi vurdu: 13 asker yaralı

Küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısınıyor 

 

Dünyanın en çok rağbet gören turizm destinasyonlarından biri (2017'de 360 ​​milyon varış) ve en yoğun nakliye rotalarından biri olan bölge, her gün tahmini 730 ton plastik atıkla kirleniyor.

 

1000'den fazla yerli olmayan türün varlığı da biyolojik çeşitlilik için tehdit oluşturmaktadır ve bölge küresel ortalamadan yüzde 20 daha hızlı ısınıyor.

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi