Açıklamada, imzalanan protokollerin, deniz taşımacılığı endüstrisinin çeşitli sektörlerini temsil eden küresel derneklerin geniş bir kesiti tarafından hazırlanan protokoller olduğu ve gemi mürettebatı değişikliklerinin COVID-19 salgını sırasında güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için tasarlanmış genel önlemleri ve prosedürleri içerdiği belirtildi.

 

Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor Kızıldeniz'deki aksaklıklar konteyner değer ve oranlarını yükseltiyor

IMO, taşımacılık şirketlerinin, kendileri için geçerli önlemlere geniş ölçüde uymaları ve bunları uygulaması halinde mürettebat değişikliklerinin gerçekleşmesi adına hükümetler ve ilgili makamların mümkün olan her şeyi yapması gerektiğini söyledi.

 

Geniş kapsamlı olarak hazırlanan  protokoller; denizcilik idareleri ile sağlık, gümrük, göç, sınır kontrolü, liman ve sivil havacılık otoriteleri gibi diğer ilgili ulusal makamlara önerileri içeriyor. Protokollerde; mürettebat acenteleri ve denizciler dahil olmak üzere nakliye şirketleri, acenteleri ve temsilcilerinin rollerini göz önünde bulundurarak, gemi mürettebatı değişiklikleri için seyahat operasyonlarında da yer alan limanlara, havaalanlarına ve havayollarına kadar yapılması gerekenler belirtiliyor.

 

Konu ile ilgili Genel Sekreter Lim tarafından yazılan ve IMO tarafından tam metni yayınlanan mektupta ; "Nakliyeciler ve denizciler, küresel tedarik zincirleri için hayati öneme sahiptir. Her ay, güvenlik, mürettebat sağlığı ve refahı ile yorgunluğun önlenmesi için uluslararası denizcilik düzenlemelerine uyulmasını sağlamak üzere, faaliyet gösterdikleri gemilerde bulunan yaklaşık 150 bin denizcinin değiştirilmesi gerekmektedir. Ancak, COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle, çok sayıda denizci, uzun süren deniz seferlerinden sonra sözleşmeleri bittiği halde, aylarca denizde, gemilerde, hizmetlerini uzatmak zorunda kalıyorlar. Bu, hem denizcilerin güvenliği ve refahı hem de deniz ticaretinin güvenli sürdürülmesi açısından devam ettirilemez." ifadeleri yer aldı.

 

Mürettebat değişikliği ve ülkesine geri dönüş protokolleri ICS, IAPH, BIMCO, IFSMA, INTERTANKO, P&I Kulüpleri, CLIA, INTERCARGO, InterManager, IPTA, IMCA, INTERFERRY, FONASBA, ITF ve WSC tarafından hazırlandı. Ayrıca Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA)'nin verileri de dikkate alındı.

Editör: Haber Merkezi