IMO üye devletleri, sıfır emisyon teknolojilerinin denizcilik sektörüne girişini hızlandırmayı amaçlayan 5 milyar dolarlık bir araştırma ve geliştirme fonunun kurulması için endüstri öncülüğündeki öneriyi daha fazla dikkate almayı kabul etti.

 

Fon, gemicilik endüstrisinde araştırma ve geliştirme yatırımlarını merkezileştirmeye, ilgili projelerin dönüştürülmesinde önemli miktarlarda paranın doğru kalmasını hedefliyor.

 

2019'da yapılan öneriye göre; temel finansman, tüketim için satın alınan her ton akaryakıt için zorunlu 2 dolar Ar-Ge katkısı yoluyla on yıllık bir süre içinde toplanacak ve fon, IMO tarafından denetlenecekti.

 

Teklifi; tüm sektörleri ve ticareti toplu olarak temsil eden ve dünya ticaret filosunun yüzde 90'ından fazlasını temsil eden uluslararası armatör dernekleri BIMCO, ICS, INTERTANKO, INTERCARGO, CLIA, INTERFERRY, World Shipping Council ve INTERNATIONAL PARCEL TANKERS ASSOCIATION sunmuştu.

 

Konsept, geçen hafta düzenlenen IMO Deniz Çevresini Koruma Komitesi'nin (MEPC) gündemine dahil edildi.

"Rus donanması Rus trol gemisini füzeyle batırdı" "Rus donanması Rus trol gemisini füzeyle batırdı"

 

Konuyla ilgili ICS'den yapılan açıklamada, "Uluslararası Denizcilik Araştırma ve Geliştirme Kurulu'nun (IMRB) 2023 yılına kadar faaliyete geçmesini amaçlayan sektör, bu girişimin mümkün olan en kısa sürede uygulanmasını sağlamak için hükümetlerle birlikte çalışmaya isteklidir.  Sektör katkılarından elde edilen 10 yıllık bir süre içinde 5 milyar dolarlık temel finansmanla IMRB, Ar-Ge çabalarını hızlandırmak için yenilikçileri, mühendisleri, enerji şirketlerini, tersaneleri, finans kurumlarını ve motor üreticilerini teşvik etmek için teknolojik ve yatırım kesinliği yaratacak gönderimin karbondan arındırılması için gereklidir" ifadeleri kullanıldı.

 

Fon, denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşmasını sağlayacak sıfır karbon teknolojileri ve yakıtları geliştirmede gerekli ilerlemeyi sağlamak için çok önemli bir araç olarak görülüyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi