IMO, pandemi nedeniyle denizlerde mahsur kalan 400 bin denizciden yaklaşık 200 bininin evlerine döndüğünü duyurdu.

2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı 2 Japon donanma helikopteri Pasifik Okyanusu'nda çarpıştı

 

Sözleşmelerini bitirdikten sonra ülkelerine geri gönderilmesi gereken denizcilerin sayısı Eylül 2020'de 400.000'den Mart 2021'de yaklaşık 200.000'e geriledi ve benzer bir sayı da gemilere katılmayı bekliyor.

 

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, düşüşe katkıda bulunan faktörlerden birinin, BM Üye Devletlerini denizcileri ve diğer deniz personelini kilit işçiler olarak atamaya çağıran Birleşmiş Milletler Meclisi kararının kabul edilmesi olduğunu söyledi. Bunun hükümetlerin, armatörlerin ve diğer kurumların ortak çabalarıyla sağlandığını kaydeden Lim, henüz gönül rahatlığına yer olmadığını konusunda uyardı.

 

Rakamlar sorunu çözme konusunda biraz iyimserlik getirse de, özellikle hükümetler yeni COVID-19 varyantları nedeniyle daha sıkı sınır kontrolü ve seyahat kısıtlamaları getirmeye devam ettikçe, bu sayının tekrar artabileceğine dair artan bir endişe var.

 

Seyahat kısıtlamaları konusunda endişe var

 

Denizcilerin tüm ülkeler tarafından kilit çalışan olarak tanınması gerektiğine işaret eden ICS Genel Sekreteri Guy Platten ise, "Mürettebat değişikliği krizi çözülmedi, ancak daha yönetilebilir bir duruma ulaştı. Bununla birlikte, hükümetler tarafından yeni varyantlara yanıt olarak uygulanan artan seyahat kısıtlamaları konusunda büyük endişe var" dedi.

 

'Hükümetler, denizciler olmadan vatandaşlarını aşılayamayacaklar' 

 

ITF Genel Sekreteri Stephen Cotton, "Hükümetler 12 aydan fazla süredir bulundukları korumacı pozisyonlardan ayrılmadıkça ve denizcilere gerçek serbest dolaşım ve aşılar için öncelik tanınmasına izin vermedikçe, durum ne yazık ki tekrar kontrolden çıkabilir," dedi.

 

Denizcilerin mesleği bırakacağından korkuluyor 

 

Salgının mürettebat değişikliği üzerindeki etkisi nedeniyle endüstri, birçok denizcinin mesleği bırakabileceğinden korkuyor .

 

Sektör, bir yıl önceki benzer bir senaryoyu önlemek için denizcilere aşılamanın önceliklendirilmesi çağrısında bulunuyor. Özellikle bazı eyaletler, mürettebat değişikliklerini daha da zorlaştıracak potansiyel aşı pasaportlarının getirileceğini duyurdu.

 

Bu, bazı gelişmekte olan ülkelerde denizcilerin en erken Temmuz ayına kadar aşı alma fırsatına sahip olma ihtimalinin düşük olduğunu akılda tutarak son derece önemlidir.

 

55 ülke denizcileri kilit çalışan olarak ilan etti 

 

IMO Genel Sekreteri Kitack Lim, "Artık, öncelikli aşılama ve güvenli geçiş ve seyahate erişimin sağlanması için denizcilerin her zamankinden daha fazla kilit işçi olarak atanması gerekiyor" dedi.   

 

Şimdiye kadar 55 ülke ve IMO'nun iki ortak üyesi, denizcileri kilit işçiler olarak ilan etti ve mürettebatın bir kez daha pandemide ikincil hasar haline gelmemesini sağlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekiyor.

 

Lim, denizcilere adil muamele görmeleri ve iş yerlerine gidiş-dönüş seyahatlerinin uygun şekilde kolaylaştırılması için daha fazla ülkenin bunu yapması gerektiği konusunda ısrar ederek, "Normal mürettebat değiştirme rejimine dönmeden önce daha gidilecek uzun bir yol var. Aşılama birçok ülkede uygulandıkça, hükümetleri ulusal COVID-19 aşılama programlarında denizcilere öncelik vermeye çağırıyorum" diye ekledi. 

 

7DENİZ - ÖZEL

Editör: Haber Merkezi