Uluslararası Denizcilik Bürosu (International Maritime Bureau – IMB) 2018 tarihli dünyada meydana gelmiş deniz haydutluğu olaylarının hakkında istatistiklerin de yer aldığı raporunu yayınladı.

 

1 Ocak – 31 Aralık 2018 tarihlerininde 201 deniz haydutluğu ve silahlı soygun vakasının yüzde 65’inin Endonezya, Filipinler, Venezuela, Gana ve Bangladeş’te meydana geldiği belirtildi.

 

Bangladeş’te saldırılar yeniden arttı

 

Bangladeş’te deniz haydutlarının demirlemeye hazırlanan gemileri hedef aldıkları ve saldırıların çoğunun Chittagong demirleme bölgesinde meydana geldiği vurgulanan raporda Bangladeş hükümetinin büyük çabaları sonucu azalmalar olsa da yeniden saldırı sayısında artış yaşandığına işaret ediliyor.

 

Endonezya’da mürettebatla karşılaşmadan kaçıyorlar

 

Endonezya’da ise, Tanjung Priok — Jakarta, Bintan Adası, Dumai, Muara Berau, Karumun Adası, Nipah ve Belawan demirleme sahası ve çevresinde deniz haydutluğu vakalarında, deniz haydutlarının ateşli silahlar ve kesici aletler kullandıkları, gemilere çıkış için genellikle gece saatlerini seçtikleri, fark edildikleri ve gemi tarafından alarm verildiği takdirde ise gemi mürettebatı ile karşılaşmadan kaçtıkları rapor ediliyor.

 

Endonezya’da birçok saldırının rapor edilmeden geçiştirilmiş olabileceğine işaret edilen raporda, Endonezya Deniz Polisi ve Uluslararası Denizcilik Bürosu Deniz Haydutluğu Rapor Merkezi arasındaki görüşmelerin olumlu sonuç vererek hükümeti harekete geçirerek önlem anlamasını sağladığı vurgulanıyor.

 

Hindistan Yarımadası’nda 18, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya’da 67 olay

 

Hindistan Yarımadası’nda 18, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya'da 67 deniz haydutluğu vakası gerçekleştiğine dikkat çekilen raporda, gemilere gerekli önlemleri almaları, tüm saldırı ve şüpheli durumları yetkililere bildirmeleri tavsiye ediliyor.

 

Römorkör, barç ve balıkçı teknelerin hedef alındığı Malezya’da ise, saldırılar sonucunda mürettebat kaçırılma olaylarının yaşadığı belirtiliyor. Son yaşanan kaçırılma vakasından sonra devriyenin sayısının arttırıldığı kaydediliyor. Deniz haydutlarının bir diğer hedeflerinden biri de Filipinlerin güneyindeki Sibutu geçişi, Sibuti Adası,  Tawi Tawi, Sulu Denizi, Celebes Denizi, Sabah'ın doğusundaki gemilere saldırılar düzenlenerek soygunlar gerçekleştirildiği ve mürettebat için fidye istendiği vurgulanıyor.

 

Gemilerin deniz haydutluğu saldırılarına karşı gerekli önlemleri alınması ve etkin bir gözetleme yapmaya devam edilmesi tavsiyesinde bulunulan Singapur Boğazı’na ilişkin bölgedeki haydutların özellikle gece saatlerinde gemilere çıktıkları belirtiliyor.

 

Afrika ve Kızıldeniz’deki saldırılarda azalma görülüyor

 

Afrika ve Kızıldeniz’de ise demir mevkilerinde saldırıların arttığı 2018 başlarında,  Benin demir mevkiinde 5 saldırı gerçekleştirildiği ve buradaki saldırılarda özellikle gaz tankerlerinin hedef alındığı bildiriliyor. Kaçırılan gemilerin birkaç gün sonra salıverilme sebebinin geminin kaçırılması ile istenen fidyenin olduğu düşünülüyor. Gana, Gine ve Fildişi Sahilleri’ndeki saldırı sayısında düşüş yaşandığı ancak halen tedbirli olunması gerektiği tavsiye ediliyor.

 

Nijerya’da artış var

 

Nijerya’da deniz haydutlarının silahlı oldukları, kıyı boyunca nehirlerde, demirleme alanlarında, limanlarda ve çevresinde gemilere soygun düzenledikleri ve mürettebatı rehin aldıklarına dikkat çekiliyor. Ayrıca saldırıların arttığına vurgu yapılıyor. Bayelssa Açıkları, Brass, Bonny Adasındaki vakalarda ise büyük oranda artış yaşandığı belirtiliyor.

 

2018 yılında Aden Körfezi / Kızıl Deniz/ Somali / Arap Denizi / Hint Okyanusu bölgelerinde 3 geminin silahlı saldırıya uğradığı, buna rağmen Somalili deniz haydutlarının saldırının azaldığı ancak halen saldırı gerçekleştirebilme yetilerinin olduğu belirtiliyor.

 

Uluslararası Denizcilik Bürosu Deniz Haydutluğu Raporlama Merkezi, durumla ilgili gelişmeleri gözlemlemeye ve bölgeden transit geçiş yapan tüm ticari gemilerin güncel BMP Rehberi'ndeki tavsiyeleri dikkate alarak, gerekli önlemleri almaya devam etmeleri konusunda uyarmakta ve bölgede Inmarsat EGC Safety Net üzerinden yayın yapıyor. Tehlikenin halen devam etmekte olduğu, Aden Körfezi kıyıları, Yemen ve Somali'nin Kuzey kıyı bölgesinde, Kızıldeniz'in güneyindeki Bab'ül Mendep, Arap Denizi, Umman Körfezi, Somali'nin Güney ve Batı Kıyıları, bölgelerinin halen saldırı tehdidi altında olduğu bildiriliyor.

Kanada denizcilik ihlallerine yönelik cezaları artırıyor Kanada denizcilik ihlallerine yönelik cezaları artırıyor

 

7DENİZ  

Editör: Haber Merkezi