Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) ve Avrupa Topluluğu Armatörler Birliği (ECSA), İran'ın Yunan bandıralı iki petrol tankerine el koymasının ardından Basra Körfezi'ndeki ticari gemiler için güvenli geçiş çağrısında bulundu.

 

İki Yunan tankeri; Delta Poseidon ve Prudent Warrior, 27 Mayıs'ta Basra Körfezi'nde İran güçleri tarafından ele geçirildi. İran, Amerika'nın İran petrolü taşıyan bir tankere Yunanistan kıyılarında el koymasının ardından Atina'ya karşı "cezai hamlede" bulunacağı uyarısı yaptıktan kısa süre sonra iki Yunan tankere el koydu. Şu anda, iki tankerde yaklaşık 50 denizci tutuluyor.

 

İran, iki Yunan petrol tankerinin mürettebatının gözaltına alınmadığını ve sağlık durumlarının tamamen iyi olduğunu açıklamıştı.

Manş Denizi'ni geçmeye çalışan göçmen teknesinde facia Manş Denizi'ni geçmeye çalışan göçmen teknesinde facia

 

ICS ve ECSA, gemilerin ve mürettebatın serbest bırakılması için “hızlı ve diplomatik bir çözüm” çağrısında bulunan ortak bir bildiri yayınladı.

 

Uluslararası Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Guy Platten, “denizcilik uluslararası bir sektör ve denizcilerimizin siyasi oyunların piyonları haline gelmemeleri hayati önem taşıyor. Mürettebatın ve gemilerin güvenliği ve refahı önceliğimiz olmaya devam ediyor, onları bu tür olaylara karşı korumak çok önemli" açıklamasında bulundu.

 

ECSA Genel Sekreteri Sotiris Raptis ise şunları ekledi: "Basra Körfezi'nde iki Yunan gemisinin kabul edilemez şekilde ele geçirilmesini büyük bir endişeyle izliyoruz. UNCLOS kapsamındaki seyrüsefer özgürlüğü ve denizcilerimizin görevlerini güvenli bir şekilde yerine getirme hakkı, saygı duyulması gereken temel ilkelerdir. Gemilerin ve mürettebatının derhal serbest bırakılması çağrısında bulunuyoruz” dedi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi