Küresel denizcilik endüstrisinin yüzde 80'ini temsil eden Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS), iklim değişikliği konferansı COP26 Zirvesi öncesinde karbon emisyonu hedefinin 2050'ye kadar yüzde 50'den sıfıra düşürmeyi hedeflediğini belirterek, IMO'ya detaylandırdığı yol yol haritasını sundu. IMO'ya sunulan yol haritasında hükümetler için de acilen alınması gereken önlemler yer alıyor.

 

Ayrıca, sıfır karbonlu teknolojiler geliştirmek için zorunlu bir Ar-Ge fonu ve daha pahalı sıfır karbonlu yakıtlara geçişi hızlandırmak için nakliye karbon vergisinin geliştirilmesini içeriyor.

 

ICS, sıfır emisyonlu gemilerin geliştirilmesini hızlandırmak için tasarlanmış bir vergi olan 5 milyar dolarlık IMO Denizcilik Araştırma Fonu'nu (IMRF) gelecek ay onaylama konusundaki kararlılığını üye devletler için yeniden dile getirdi.

 

ICS ayrıca, deniz taşımacılığına uygulanabilir daha geniş bir karbon vergisi için kapsamlı bir teklifte bulundu.

 

2050'ye kadar sıfır karbon hedefine ulaşılabilir

GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı GF, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı

 

Sundukları net sıfır karbon yol haritasının 2050 yılına kadar deniz taşımacılığının karbondan arındırılması için neyin nasıl yapılacağını ortaya koyduğunu belirten ICS başkanı Esben Poulsson, "Hükümetlere, gerçekten net sıfıra ulaşmak istiyorlarsa, boş taahhütlerden somut eyleme geçmeleri gerektiğini söylüyoruz. 2050 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşılabilir. Ancak yalnızca hükümetlerin bu süreci küresel bir düzenleyici çerçeve içinde yönetmek için gereken acil kararları almaları şartıyla" dedi. 

 

7DENİZ - ÖZEL 

Editör: Haber Merkezi