TRT Haber'in "Mavi Tutku" programı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ortak çalışması ile 75 yıl önce Türk karasularında batırılan Alman denizaltısının batığına ulaşıldı.

BOĞAZLARI KULLANAMADIKLARI İÇİN KARADAN ROMANYA'YA ULAŞTIRDILAR

Almanya, 2. Dünya Savaşı'nda Ruslarla savaşmak için 6 denizaltınsını Karadeniz'e 2 gönderdi. Türkiye tarafsız olduğu için boğazı kullanamadılar. Çılgınca bir plan yapıldı ve gemileri parçalara ayırdılar. Parçaları 7 bin km karadan taşıyarak Ronanya'ya ulaştırdılar. Buradan parçalar birleştirildi. Gemiler Köstence Limanı'ndan denize indirildi. 6 gemi 1942 ila 1944 arasında Ruslarla gerçekleştirilen savaşta kullanıldı. 

İKİNCİ GEMİYE DE ULAŞILDI

Çanakkale Boğazı'nda karaya oturan tekne kurtarıldı Çanakkale Boğazı'nda karaya oturan tekne kurtarıldı

Savaş gemilerinden 3 tanesi Ruslar tarafından batırıldı. Diğer üçü ise Karadeniz'de mahsur kaldı. Mürettebat gemileri Türk karasularında batırdı ve Türk karasularına çıktı. O denizaltılardan biri U-20 idi. Sakarya'nın Karasu açıklarında yaklaşık 10 yıl önce TRT tarafından Mavi Tutku Programı'ndan görümntülenmişti. ikinci hedef Ağva açıklarında aranan U-23 denizaltısıydı. 4 yılllık çalışma sonucunda ona da ulaşıldı. 74 yıl önce batırılan ilk gemiden görüntüler TRT'nin sitesinde meraklılarını bekliyor.

ÇOK GURUR VERİCİ BİR DURUM

Yetkililer, tarihe ışık tutuyor olmaktan ve bir mirası dünya tarihine kazandırmaktan ötürü son derece gurur duyduklarını ifade ettiler. 93 yıl önce bu denizaltıyı batıran Alman komutana da konuyla ilgil detaylı bilgi verildi. U-23'e dair her şey yakında TRT Haber'de izleyiciler ile buluşacak.

 

Editör: Haber Merkezi