Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi, İşletme Fakültesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ve Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nin birlikte düzenlediği 5. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu, “Dijital Dönüşüm” teması ile Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Çakabey Deniz Feneri Konferans Salonu’nda 28-29 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi.

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi, D-Marine, Çeşme Marina, Ege Port Kuşadası, MSC Mediterranean Shipping Company ve Setur Marinas-Çeşme sponsorluğunda gerçekleştirilen sempozyum 5 oturumluk akademik bildirilerin sunulduğu bir panelle devam etti.

 

5. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu’nun ilk açılış konuşmasını yapan Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Kozak, Fransa, İspanya ve ABD’nin başını çektiği en çok deniz turizmi hareketliliği olan ülkeler sıralamasında Çin ve Hindistan’ın hızlı yükselişine dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu yükselişi yakalaması gerektiğini belirtti. Kozak, turizm faaliyetleri açısından ülkemizde deniz turizminin hayati bir öneme sahip olduğunun ve deniz turizmi ile kültür turizmi entegrasyonunun altını çizdi.

 

 

Ardından Sempozyum Düzenleme Kurulu Eşbaşkanı ve DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Cansu Yıldırım, ilki 1998 yılında gerçekleşen 1. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu'nun 2014 yılından itibaren gelenekselleşerek her iki yılda bir düzenlenmesinden büyük bir mutluluk duyduklarını belirtti. Son yıllarda önemi gittikçe artan büyük veri, otomasyon sistemleri, nesnelerin interneti, siber güvenlik, arttırılmış gerçeklik gibi sistemlerin deniz turizmi alanında irdelenmesi ve bunların Türkiye üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Yıldırım, bu nedenle beşincisi düzenlenen sempozyumun ana temasının “Dijital Dönüşüm” olduğunu belirtti. Sempozyuma 16 farklı üniversite ve 3 farklı kuruluştan katılım sağlandığını aktaran Yıldırım, başta DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’a ve sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçen bütün birimlere, bilim kurulu ve düzenleme kurulu üyelerine, katılımcılara ve  sempozyumun sponsorlarına teşekkürlerini sunarak sözlerini tamamladı.

 

 

Açılış konuşmasını yapan bir diğer isim İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, konuşmasına İdlib’de şehit olan kahraman askerlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize de acil şifalar dilerek başladı. Bu yıl 5. kez düzenlenen Deniz Turizmi Sempozyumunun artık geleneksel hale gelmiş olduğunu belirten Kıran, sempozyumda akademisyenlerin ve sektör temsilcilerinin ortaya yeni fikirler çıkarmasını çok değerli bulduğunu, bu nedenle sempozyumu bugüne kadar olduğu gibi ileride de sürekli olarak destekleyeceklerini belirtti. Kıran, deniz-kum-güneş dışında kruvaziyer, mavi yolculuk faaliyetleri, turizm amaçlı günübirlik tekne turları faaliyetlerini kapsayan yat turizmi, marina işletmeciliği, dalış turizmi gibi çeşitli alanları kapsayan deniz turizminin önemli bir turizm faaliyeti olarak göze çarptığını aktardı. Son dönemde yaşanan bazı gelişmelerin deniz turizmine etkisi üzerine örnekler veren Kıran, koronavirüs salgını sonrasında kruvaziyer gemilerin rotalarını değiştirerek Uzakdoğu’dan tekrar Doğu Akdeniz ve Türkiye’ye yöneldiğini aktardı.

 

 

Tamer Kıran: DTO olarak her çalışmayı destekliyoruz

Galataport Projesi’nin de kruvaziyer turizminde ivmeyi arttıracak önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Kıran, denizleri çevre kirliliğine karşı  koruyarak, özellikle karasal kökenli kirlenmenin etkili olduğunun bilinciyle şehir yerleşim yerlerindeki otel arıtmalarının önemle takip edilip denetlenmesi gerekliliğine değindi. 2023 hedeflerine ulaşma noktasında deniz turizminin en önemli parçalardan birisi olduğunu belirterek Kıran, dünyanın hızla değiştiği günümüzde dijitalleşmenin etkisiyle pek çok yeni kavramın ve uygulamanın hayatımıza girdiğini ve bu yeni yaklaşımların limanlar için de geçerli olacağını kaydetti. -Dijitalleşme ile turistlerin beklentilerinde değişimler yaşandığını erişilebilirlik açısından kolay ve hızlı çözüm beklediklerine işaret eden Kıran, bu ihtiyaca dönük olarak da limana gelmeden rezervasyon ve müsaitlik durumunun sağlanmasının mümkün olduğunu belirtti. Kıran, denizcilerin her zaman yeniliğe açık insanlar olduğunu ve DTO olarak her çalışmayı desteklediklerinin altını çizdi.

 

 

‘Dijitalleşme birinci öncelik’

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Deniz Turizmi Daire Başkan Vekili Elçin Şimşek Öncü ise konuşmasına, deniz turizminin Türkiye için öneminden turizm gelirleri içerisindeki yerini vererek bahsetti ve bu hususta bakanlığın belirlediği 2023 hedeflerini dinleyicilerle paylaşarak başladı. Bu hedeflere ulaşılmasında en büyük rolü deniz turizminde hizmet kalitesini arttırıcı faaliyetlerin oynayacağını dile getiren Şimşek, dijitalleşmenin bu konuda birinci öncelik olduğunu belirtti. Mevcut Deniz Turizmi Yönetmeliği’nin dijitalleşme göz önünde bulundurularak baştan yazıldığı müjdesini veren Şimşek, bakanlık olarak deniz turizminde dijitalleşmeye ve hizmet kalitesini arttırıcı yönde atılacak her adıma destek olacaklarını belirtti.

 

 

800 bin amatör denizci

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü Yardımcısı Cem Erdem ise, sözlerine deniz turizminin dinamik ve yoğun emek isteyen bir sektör olduğunu vurgulayarak başladı. Bakanlık olarak görevlerinin deniz turizminin her alanında yapılan yatırımların ve iyileştirmelerin hızlı ve eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi olduğunu belirten Erdem, dijitalleşmenin bu doğrultuda çok etkili bir araç olduğunu belirtti. Denizci ülke olmanın yolunun denizci millet olmaktan, denizci millet olmanın yolunun ise denizi sevmekten geçtiğini dile getiren Erdem, ülkemize deniz sevgisini aşılamak için yürürlüğe konulan “2023’e Kadar Hedef Bir Milyon Amatör Denizci” projesinin şimdiden topluma 800.000 amatör denizci kazandırması ile başarılı bir şekilde ilerlediğinin altını çizdi.

 

Konuşmaların ardından açılış konuşmacıları, sponsorlar, bilim kurulu ve düzenleme kurulu eşbaşkanları ile sempozyum sekreterine Üniversite Genel Sekreteri Dr. Saip Tiryakioğlu tarafından plaket takdim edildi.

 

Yunan bakandan 'kapıda vize' açıklaması: "Tüm yıl geçerli olacak" Yunan bakandan 'kapıda vize' açıklaması: "Tüm yıl geçerli olacak"

 

‘Kruvaziyer turizmi yeniden yükselişte’

 

Plaket takdiminin ardından başlayan panelin birinci oturumu Akdeniz Üniversitesi Kemer Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık başkanlığında gerçekleşti. Oturumun ilk konuşmacısı İMEAK DTO Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı, Marmaris bölgesindeki deniz turizmi faaliyetlerine ilişkin bilgiler vererek, deniz turizmi alanında dijitalleşmenin etkilerine değindi. IMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise konuşmasında dijitalleşme ile beraber pazarlama faaliyetlerinin internet üzerinden yapıldığını belirterek, küresel alanda dünyanın gerisinde kalmamak için DTO olarak dijitalleşme konusunda eğitim ve araştırmaları sürdürdüklerini belirtti. DTO Aliağa Şube Başkanı Adem Şimşek ise kendi bölgelerindeki deniz turizmi faaliyetlerine ilişkin sayısal verileri aktararak ülkemizin kıyı ve denizlerinin kültürel varlıklar ve biyolojik çeşitlilik açısından en zengin ülkeler arasında yer aldığını belirtti. İMEAK DTO İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk de, Türkiye’nin kruvaziyer piyasasındaki durumunu özetleyen bir sunum gerçekleştirerek kruvaziyer turizminde Akdeniz rotalarının yeniden yükselişe geçeceğini vurguladı. Bölgelerindeki deniz turizmi tesis ve olanaklara da değinen Öztürk, katılmış oldukları fuarlar ile ülkemiz deniz turizminin geliştirilmesi yönünde katkılarda bulunduklarını belirtti.

 

 

İMEAK DTO Fethiye Şube Başkanı Şaban Arıkan ise ülkemizde deniz turizminin gelişimi için güzel koyların muhafaza edilmesi gerektiğini dile getirdi.  Panelin son konuşmacısı Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. D. Ali Deveci, Fakültenin Sosyal Bilimler Enstitüsü çatısı altında yer alan Deniz Turizmi Yüksek Lisans Programı’nın 2005, Deniz Turizmi Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nın ise 2014 yılında eğitime başladığını ve bu iki programdan şu ana kadar toplam 48 mezun verdiklerini belirterek, bu mezunların kamu ve özel sektörde deniz turizminin çeşitli bileşenlerinde üst düzey ve orta düzey yönetici ve girişimci olarak başarılı bir şekilde kariyerlerini sürdürdüklerini dile getirdi. Deveci, fakülte olarak 1995 yılından bu yana denizciliğin çeşitli alanlarında sektöre ve topluma yönelik kurslar düzenlediklerini, 2006 yılından bu yana da düzenlemiş oldukları 23 adet Ticari Yat Kaptanlığı Kursu  ile de 480 kursiyere belge verdiklerini belirtti.

 

 

Panelin ikinci oturumu DEÜ Öğretim Üyesi ve Sempozyum Bilim Kurulu Eşbaşkanı Prof. Dr. Ebru Günlü Küçükaltan başkanlığında başladı. Bu oturumda Volkan Bahçeci tarafından “Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumlarında Sunulan Bildirilerin Bibliyometrik Analizi”, ve Can Atacan tarafından “Deniz Turizminde Dijitalleşmenin Önemi ve Etkileri: Türkiye’nin Deniz Turizminde Dijitalleşmesine Yönelik Yaklaşımlar”, Duygu Mukan tarafından, “Yatların Sanal Gerçeklik Teknolojisi ile Pazarlanması ve Tüketici Davranışları”, ve Serim Paker tarafından da son olarak “Bir Dijital Pazarlama Aracı Olarak Çevrimiçi Marina Haberlerinin Analizi” sunumları sunuldu.

 

 

Başkanlığını Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Tuncay Kuleli’nin yaptığı sonraki oturumda ise ilk sözü D-Marin Türkiye Operasyon Müdürü Onur Ugan aldı. Ugan, konuşmasında dijitalleşme konusunda ölçüm ve kayıt tutma konusunda kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna işaret etti. Teknolojik gelişmelerden ve dijitalleşmenin hayatımıza kattığı yeniliklerden faydalanırken insaniyeti de unutmamak gerektiğinin altını çizen Ugan, önceleri var olan uzun doküman süreçlerinin yerine şuanda yat sahiplerinin marinaya gelmeden önce pek çok süreci tamamlayabildiğini, grup marinalar hakkında bilgi alabildiğini belirtti. Ugan, Teknolojinin çok hızlı bir şekilde geliştiği günümüzde sürekli yeni uygulamalar çıktığını ve bunlara adapte olmanın zor olduğunu aktardı.

 

 

MSC-MEDLOG Denizcilik Genel Müdürü Kpt. Savaş Ercan ise, MSC’nin filosuna katılacak olan her yeni geminin giderek artan şekilde doğaya saygılı, çevreci ve karbon salınımı konusunda duyarlı olduğunu aktardı. Türkiye Yelken Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Volkan Timurşah, milli takımlar düzeyinde İzmir kulüplerinin oldukça başarılı olduğunu ve deniz turizminin spor ayağının antrenör, sporcu, sporcu aileleri gibi çok sayıda tarafı bir araya getirmesi yönüyle büyük bir pay oluşturduğunu belirtti. Global Ports Holding Doğu Akdeniz Limanları Bölge Direktörü Aziz Güngör de konuşmasında kruvaziyer sektörünün büyüklüğü ve son yıllardaki trendi hakkında detaylı bilgiler içeren “Dünya’da, Akdeniz’de ve Ülkemizde Kruvaziyer Turizmi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Panelin son konuşmacısı olan Green Destinations Foundation Türkiye Fahri Büyükelçisi Arif Yılmaz sözlerine deniz turizminde markalaşmanın önemine değinerek başladı. Türkiye’nin deniz turizmi konusundaki en önemli markasının “Mavi Yolculuk” olduğunu ve deniz turizmi alanında yapılacak yatırımların her birinin iyi planlanması ve birbirleriyle uyum içerisinde gerçekleştirilmesi ve ülkemizdeki su sporları ve Mavi Yolculuk gibi markalaşmış deniz turizmi faaliyetlerini olumsuz etkilememesi gerektiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi