İstanbul Boğazı’nda 23 ve 24 Şubat'ta toplam 4 ölü tırtakın bulunmasının ardından Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) "Boğaz’da yunus katliamı: İki günde üç ölü tırtak" başlıklı bir açıklama yaptı. TÜDAV, yapılan incelemede dört yetişkin erkek tırtakın ölüm sebebinin balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğunu belirledi.

 

İstanbul Boğazı ve civarında avcılık yapan her gırgır teknesinin zan altında olabileceğini belirten TÜDAV, "Vatandaşlarımızdan ve balıkçılarımızdan bu vaka hakkında bilgisi ve görgü tanıklığı olanların vakfımıza bildirimde bulunmalarını rica ediyoruz" diyerek çağrıda bulundu.

 

Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor Singapur 'dünyanın en iyi denizcilik şehri' unvanını koruyor

'2 günde 4 ölü tırtak'

 

TÜDAV'ın yaptığı açıklamada ise şöyle denildi: "22 Şubat Pazartesi günü öğlen saatlerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Müdürlüğü’nden gelen ihbarla İstanbul Karaköy’de bir adet tırtak türü yunusun ölü olarak karaya vurduğunu öğrendik. İBB Deniz Zabıta Amirliğince alınan tırtak türü yunus, İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi ve vakfımız uzmanları tarafından incelenmek üzere Yenikapı birimine getirildi. Bu sırada İBB İSTAÇ deniz ekibi Vaniköy ve Kuleli’de iki ölü tırtak daha buldu ve onlar da Yenikapı Deniz Zabıta Amirliği’ne getirildi.

 

"23 Şubat akşam saatlerinde ise Büyükdere, Sarıyer’de bir başka birey bulundu ve Sahil Güvenlik tarafından korumaya alındı. 24 Şubat Çarşamba günü İBB İSTAÇ ve Deniz Zabıta Amirliği’nin yardımlarıyla yine Yenikapıya getirilen yunus üzerinde bilimsel inceleme ve örnekleme gerçekleştirildi.

 

'Vicdani sorumluluk, balıkçılara düşüyor'

 

"Yapılan incelemede, üç yetişkin erkek tırtak bireyinin ölümlerinin üzerinden en fazla yarım gün geçtiği, ölüm sebebinin ise balıkçılık etkileşimine bağlı olarak ağda boğulma olduğu belirlendi. Tırtakların üzerinde balıkçılık etkileşimini gösteren karakteristik ağ izleri net bir şekilde görülmekte, iç organ ve dokulardaki hemorajik yapı, damarların doluluğu ve yemek borusunda bulunan balıklar bu bulguları desteklemektedir. Üç bireyin de aynı balıkçılık operasyonunda öldüğü düşünülüyor. Bir gün sonra bulunan tırtağın bulguları da tamamen diğer üç bireyle aynıdır.

 

"Karadeniz popülasyonun hassas, Akdeniz popülasyonu ise nesli tehlike altında olan tırtak türü yunuslar genellikle açık denizde yaşarlar. İstanbul Boğazı’nda ise pelajik balık göçü sırasında gözlenirler. Bu yüzden kıyısal balıkçılıkla etkileşimleri nadirken, ölümleri daha çok gırgır gibi çevirme ağları ile yapılan avcılıklarda gözlenir. Gırgır balıkçılığı aktif bir avcılık olduğundan mantar yaka batırılarak yunusları ağdan çıkarmanın veya operasyonu sonlandırmanın (ağı mola etmemenin) vicdani sorumluluğu balıkçılara düşmektedir.

 

'Yasal yaptırım uygulanmalıdır'

 

"Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) olarak balıkçılardan yunuslarla etkileşimlerini azaltmak için maksimum çaba göstermelerini, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise ulusal ve uluslararası düzeyde koruma altında olan tırtakların ölümüne neden şahısların bulunmasını ve gerekli yasal yaptırımın uygulanmasını talep ediyoruz.

 

"21 Şubat gecesi ve 22 Şubat sabah saatlerinde İstanbul Boğazı ve civarında avcılık yapan her gırgır teknesi zan altında olabilir. Vatandaşlarımızdan ve balıkçılarımızdan bu vaka hakkında bilgisi ve görgü tanıklığı olanların vakfımıza bildirimde bulunmalarını rica ediyoruz. *Bu bulgular ışığında ağda boğulma olayın boğazın kuzeyinde gerçekleştiği tahmin edilmektedir."

 

TÜDAV, yıllardır savundukları bir gerçeği de tekrarlamak istediklerini belirterek, "Biyolojik bir koridor olan İstanbul Boğazı’nda yeri olmayan endüstriyel balıkçılık, boğaz ve çevresinde acilen sınırlandırılmalıdır" dedi.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi