Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği'nin (GİSBİR) ana sponsorluğunda düzenlenen 4. Uluslararası Boat Show Tuzla Fuarı Viaport Marina'da başladı. 130 firmanın katıldığı fuarda toplam değeri 600 milyon olan 200 tekne yer alıyor. 13 Ekim'e kadar devam edecek fuarda yelkenli, katamaran, motoryat, sürat teknesi, sıfır tekneler, hybrid tekneler ve teknolojiler, deniz motosikleti, bot ve deniz ekipmanlarının standı bulunuyor.

 

GİSBİR Boat Show Tuzla Fuarı'nın açılışına GİSBİR Başkanı Murat Kıran, İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Kaymakamı Ali Akça, Via FuarcılıkYönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, Via Fuarcılık Genel Müdürü Dilek Günaydın ve çok sayıda sivil toplum kurumu temsilcisi katıldı.

 

Açılış töreninde ilk söz alan Via Fuarcılık Başkanı Coşkun Bayraktar, fuarın Tuzla'ya katma değer oluşturduğunu belirterek, “Bu sene projeye 150 bin civarında yabancı turist geldi. Bu, ilçe için önemli bir katkı. Bu tip organizasyonlar bizden çok ilçeye katkı sağlıyor ve biz bunları desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

 

 

Yat, istihdam ve katma değer yaratıyor

 

Gemi ve yat ihracatının ülkemizin önemli ev prestijli ihracat unsurları arasında yer aldığını belirten Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven, tekne üretiminin gerçekleştiği bölgelerde yarattığı istihdam ve katma değerden dolayı hükümetler tarafından da desteklendiğini belirterek, şöyle devam etti: “Dünya genelinde yat ihracatı yıllık 11 milyar dolar civarında bir rakam. Ülkemizin bu pastadan almış olduğu pay 250 milyon dolar civarında. Dolayısıyla gidecek çok yolumuz var. Ülkemizin genel ihracatı 2018 yılında 1 milyar dolardı. Bu rakamın içinde yat ihracatı 180 milyon dolar olarak yer aldı. 2019 Eylül sonu itibariyle 720 milyon dolarlık gemi ve yat ihracatı gerçekleştirilmiş durumda. Bu 720 milyonun içinde yat 92 milyon dolar yer tutmaktadır. Yat neden önemli? Çünkü istihdam yaratıyor, katma değer yaratıyor ve bunun yanında yerli ekipman geliştirilmesine ön ayak oluyor. Fuarlarımız bu bakımdan çok büyük önem arz etmektedir.”

 

 

Tuzla'nın gelişiminde gemi inşa sanayinin payı çok büyük

 

Tuzla'nın gelişmesinde gemi inşa sanayinin önemli bir yeri olduğuna işaret eden GİSBİR Başkanı Murat Kıran ise, “Ayvansaray’dan tersaneleri çıkardılar şehrin içinde kalıyor diye. İstanbul’un en uzak noktası olarak da bizi buraya gönderdiler. Biz buraya geldiğimizde hiç bir şey yoktu. Biz geldikten sonra tabii konut gerekti, sosyal hayat gerekti, okul gerekti, hastane gerekti, doktor gerekti derken geliştik. 1992 yılında da ilçe olduk. 92 yılından bu yana da hep beraber ilçemizi geliştirmeye devam ediyoruz. Bu gelişimde gemi inşa sanayinin payının çok büyük olduğunu her yerde ifade ediyorum ve bu hakkı da istiyorum” dedi.

 

Tuzla Belediye Başkanı Yazıcı'dan fuar alanı talebi

 

Tuzla Belediye Başkanı'na seslenen Kıran, şunları söyledi: “Bizim burada Tuzla Boat Show dememizin bir sebebi var; biliyorsunuz ilçemize çok yakın hava alanımız var, yeterince otelimiz var, sosyal tesislerimiz var, lokantalarımız var, hastanelerimiz var, herşeyimiz var. Ama bir fuar alanımız yok. Sayın başkanım; sizin bu döneminizde ilçemize bir fuar alanı kazandırarak ilçemizi İstanbul’un belki de Türkiye’nin önemli bir fuar merkezi haline getirerek hizmetlerinizi taçlandıracağınız bir çalışma olmasını umut ediyorum. Biz bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız. Sadece denizcilik veya Boat Show olarak değil, 5 tane organize sanayi bölgemiz var. İstanbul’un üretiminin yüzde 70’i doğu tarafında. Dolayısıyla bu fırsatı hep berber değerlendirelim. İstanbul’umuza bu fuar alanını kazandıralım. İlçemizde istihdamımız artsın, ülkemize döviz girdimizi artırarak özellikle ülkemizin son yıllarda en çok ihtiyaç duyduğu döviz girdisine bir nebze olsun katkımız olsun.”

 

 

'Ülkemize döviz getiriyor ve burada tutuyoruz'

 

Gemi ve yat ihracat rakamlarına da değinen Kıran, sektörün bu yıl biraz düşüş yaşadığını kaydederek, önümüzdeki haftalarda gerçekleşecek teslimatlar ile sektörün ihracat rakamlarının daha yukarılara çıkacağını dile getirdi. Kıran, “Geriye dönük 10 yıllık rakamlara baktığımızda ortalama tamir bakım, gemi inşa, savunma sanayi, yat sanayi ve bizim rakamlarımıza girmeyen serbest bölgelerde yaptığımız üretimler ile yaklaşık 2,5 milyar doların üzerinde bir döviz girdisi sağlıyoruz. Ülke rakamlarına baktığımızda çok büyük olmayabilir ama bizim yaptığımız ihracatımızın katma değeri çok yüksek. Yani biz bu ihracatı yaparken buna karşılık yaptığımız ithalat yüzde 35 civarında. Büyük rakamlar getiren sektörler var ama buna karşılık yapılan ihracat rakamları bir tık üstünde. Biz bu dövizi buraya getiriyoruz, ülkemize kazandırıyoruz ve bunu burada tutuyoruz” diye konuştu.

 

 

Yazıcı'dan fuar alanı sözü

 

Gemi inşa sanayinin Tuzla için can simidi olduğunu dile getiren Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı ise, “Biz de ilçemizin gelişmesi ve adını daha bilinir hale getirmesi adına gayret ediyoruz. Biz yatırımcıya destek oluyoruz. Elimizden geldiğince her anlamda yatırımcımızı teşvik etmeye, onların önünü açmaya gayret ediyoruz. Her alanda bunu yapıyoruz” dedi. Tuzla'ya bir fuar merkezi kazandırma konusunda elinden geleni yapacağını belirten Yazıcı, şöyle devam etti: “Burada düzenlenen fuarlarımız, etkinliklerimiz bizim için çok önemli. Gemi inşa sanayimizin yaşadığı sıkıntı bizleri de üzüyor. Onların yaptığı çalışmalar hem istihdam hem de ülkemize döviz girdisi sağlıyor.”

 

DTO Meclis Başkanı Çakır: Daha gidecek çok yolumuz var

 

İMEAK DTO Meclis Başkanı Salih Zeki Çakır, Tuzla'da düzenlenen Boat Show Fuarı'nın önemli bir eksiği kapattığına işaret ederek, “Tuzla’da gemi inşa sanayimiz, tamir bakım, yan sanayi, denizcilik eğitimi, deniz turizmi alanlarında faaliyetler yaygın olarak görülmekte. Son 4 yıldır düzenlenen fuar ile de bir eksiğini daha gidermiş oldu. Gittikçe potansiyeli artan bir ilçemiz. Ama başkanlarımızın da belirttiği gibi daha gidecek çok yolumuz var” dedi.

 

 

Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinde yer alması için denizciliğin gelişmesi gerektiğine dikkat çeken Çakır, “Türkiye ekonomisi 2023 yılında dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında olacaksa Türk denizciliği de dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almak zorundadır. Bu durum bana göre denizcilik ile gerçekleşecek bir durumdur. Ülkemizin zenginleşmesinin en itici güçlerinden bir tanesi denizciliktir. Katma değeri ve istihdamı yüksek olan bir sektör olan denizciliğimize ne kadar yatırım yapılsa, ne kadar teşvik edilse azdır. Yıllardır bu bölgede hem yan sanayimize, hem gemi inşa sanayimize hem deniz ticaret filomuza ciddi katkıları olacağına inandığımız koster yenileme projemiz var. Biraz ekonomik, biraz siyasi biraz da diğer sebeplerden dolayı geciken bir proje ama Deniz Ticaret Odası olarak sürekli gündemde tutmaya çalıştığımız çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Tuzla üreten bir konumda

 

Törende son olarak söz alan Tuzla Kaymakamı Ali Akça, İstanbul genelinde 8 adet organize sanayi bölgesinin 5’inin Tuzla’da bulunması nedeniyle Tuzla’nın bir sanayi ilçesi olduğunu ve bunun yanında önemli üniversitelere ev sahipli yaptığını belirterek, ilçenin çeşitli yönleriyle üreten bir konumda olduğunu söyledi.

 

Yapılan konuşmaların ardından GİSBİR Boat Show Tuzla Fuarı'nın açılış kurdalesi kesildi.

 

Vural Ocalı, EMLO konsey üyeliğine seçildi Vural Ocalı, EMLO konsey üyeliğine seçildi

 

 

 

 

 

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi