Türkiye’nin Silahlı İnsansız Deniz Aracı “SİDA” çok kısa bir zaman sonra mavi sulara kavuşuyor. 2022’de 3 farklı modeliyle birlikte kullanıma hazır olacak olan Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA) yakında deniz testlerine başlıyor.

Yunanistan ve ABD ortak fırkateyn üretimi için masada Yunanistan ve ABD ortak fırkateyn üretimi için masada

 

SİDA ailesinin ilk üyesi olan 15 metre boyundaki Atak SIDA; 12.7 mm Stabilize Makineli Tüfek Sistemi ve Güdümlü Füze Sistemine sahip olacak. Son kullanıcı talebine göre 60 knot hıza kadar çıkabilecek olan SİDA’lar savaş gemilerinde de konuşlandırılabilecek olup, mobil araçlardan, karargâhlardan, komuta merkezlerinden ve yüzer platformlardan uzaktan kontrol edilebilecek.

 

Keşif, gözetleme ve istihbarat, su üstü harbi, asimetrik harp, silahlı eskort ve stratejik tesis güvenliği gibi görevlerde hizmet verecek ve tam otonomiye sahip olan SİDA filosunda ayrıca 15 metre keşif gözetleme ve 2 farklı versiyonda tasarlanan 11 metre boyunda olmak üzere farklı konfigürasyonlara sahip 3 farklı SİDA daha bulunuyor.

 

Silahlı İnsansız Deniz Aracı ULAQ, milli füze sistemleri üreticisi Roketsan ürünleri olan 4’lü podu ile 2,75 ″ Lazer güdümlü füze CİRİT ve 2’li lançeri ile lazer güdümlü uzun menzilli tanksavar füze sistemi’yle (L-UMTAS) donatıldı.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi