İkisi yelken hakemi üç Türk denizci tekne ile çıktıkları dünya turu sırasında Afrika’da kayboldu. TurkSail'in haberine göre, Eritre’de askerler İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman'ı bilinmeyen bir nedenle gözaltına aldı. Yaklaşık 35 günden bu yana üç Türk yelkenciden haber alınamıyor. Perişan olan aileler merak ve endişe içinde gelecek bir haberi bekliyor.

 

İbrahim Iğnak, Selim Ekmekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer, yelkenli tekneleri ile çıktıkları dünya turunun dönüş etabında Süveyş Kanalı’nı kullanarak Akdeniz’e çıkmak amacıyla Kızıldeniz’e girdi.

 

Cibuti’de verdikleri molada oldukça iyi karşılanan üç Türk denizci, daha sonra yollarına devam etmek amacıyla yeniden denize açıldı. Ancak koronavirüs salgını nedeniyle Süveyş Kanalı’nın kapatıldığını öğrenince geri dönmek zorunda kaldılar.

 

Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi limana çekildi Çanakkale Boğazı'nda arızalanan gemi limana çekildi

Mısır, yine salgın nedeniyle alınan önlemler nedeniyle ülkeye girişlerine izin vermeyince, güney rotasında ilerlemeye başladılar. Ne var ki yakıt ve kumanya ikmali yapmaları gerekiyordu. Bu arada yırtılan yelkenlerinin de onarıma ihtiyacı vardı.

 

Teknelerinde gözaltına alındılar

 

Bundan yaklaşık 35 gün önce Eritre’nin Masavva Limanı’na girdiler. İşte ne oldu ise burada oldu. Tekneye gelen askerler İbrahim Iğnak, Selim Eknekçioğlu ve Lütfi Erman Atamer’i henüz bilinmeyen bir nedenle gözaltına aldılar. Bu sırada cep telefonlarına da el konulduğu için üç Türk denizci ilk haberi ulaştırdıktan sonra aileleri ile haberleşme şansını da böylece kaybetti.

 

Aileler endişe içinde Türkiye’nin Eritre ve Cibuti Büyükelçilikleri ile temas kurdu. Öğrenebildikleri tek şey, Masavva Limanı’nın karşısındaki Dehlek Takımadaları'ndaki bir yere götürüldükleri ve durumlarının iyi olduğu idi.

 

Konu medyaya sıçradı

 

Olayın bu güne kadar duyulmamış olmasının nedeni, ailelerin kendi imkanları ile resmi makamlarla sürdürdükleri görüşmelerden bir sonuç beklemesi… Ancak bir haber alınamayınca sonunda konuyu Hürriyet Gazetesi yazarlarından Fatih Çekirge’ye aktardılar. Çekirge de bu konuşmayı bugünkü köşesine taşıyınca olay kamuoyuna yansıdı.

 

Geçici hükümetin işbaşında olduğu Ertitre’deki otorite boşluğunun sağlıklı bir iletişim kurulmasını engellediği ifade ediliyor. Bu arada önce Ramazan, daha sonra da bayram nedeniyle verilen aranın iletişim kopukluğunda etkili olduğu tahmin ediliyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi