Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Şubat ayı dış ticaret rakamları toplantısında yaptığı konuşmada, geçen ay ihracatın Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre yüzde 3,7 artışla 14,3 milyar dolar, Özel Ticaret Sistemi'ne (ÖTS) göre ise yüzde 3,5 artışla 13,6 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

 

‘200 milyarlık dolarlık ihracat bandını aşmaya kararlıyız’

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla düzenlenen, şubat ayı dış ticaret rakamları toplantısında yaptığı konuşmada, geçen yıl şubat ayında gösterilen başarıya işaret eden Gülle, "Bu sene yeni bir rekorla, şubat ayı performansımızı bir üst çıtaya çıkarttık. Artık pusulamız, her ay bir önceki yılın aynı ayında kırılan rekoru daha da ileri taşımak. Bu sayede, son yıllarda bir türlü geçemediğimiz 200 milyar dolarlık ihracat bandını aşmaya daha kararlı yürüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Hükümetin desteklerinin önemli etkisi var

 

Gülle, haftalık bazda 3 milyar dolarlardan 3,5 milyar doların üzerinde bir ihracat seviyesine ulaştıklarına dikkati çekerek, bu artış trendinin martta da devam edeceğini söyledi. Haftalık ihracatı 4 milyar doların üzerine çıkartarak, bu yıl en az 1 ay 16 milyar dolar sınırını aşmak istediklerini vurgulayan Gülle, bu hedeflere ulaşmada, hükümetin desteklerinin önemli etkisinin olduğunu kaydetti.

 

‘Malta'ya ihracatımız 10 kattan fazla arttı’

 

Gülle, geçen ay ihracatta lider sektörün 2,5 milyar dolarla otomotiv sektörü olduğunu belirterek, bu sektörü, 1,6 milyar dolarla kimyevi maddeler, 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyonun takip ettiğini aktardı. İhracatını en çok artıran sektörlere bakıldığında gemi ve yat sektöründe artışın yüzde 35, kimyevi maddelerde yüzde 30, mücevherde yüzde 28 olduğunu anlatan Gülle, şunları kaydetti: "Şubatta ihracatçılarımız ülkemizin bayrağını 223 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardı. Bu ülkelerden 118'ine ihracatımız artarken, 93 ülkede ise artış yüzde 10'un üzerinde. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 3 ülke Almanya, İngiltere ve İtalya oldu. Malta'ya ihracatımız 10 kattan fazla artarken, Libya'ya ihracatımız 2 katına, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 1,5 katına çıktı. Ülke gruplarına göre ihracatımızda AB ilk sırada yer alırken, onu Orta Doğu ve Afrika izledi. AB'nin ihracatımızdaki payı şubatta yüzde 52 oldu."

 

175 ülkeye ihracatta Türk lirası kullanıldı’

 

Gülle, şubatta 47 ilin ihracatını artırdığına işaret ederek, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilin İstanbul, Kocaeli ve Bursa olduğunu söyledi. Bu dönemde 175 ülkeye ihracatta Türk lirası kullanıldığını aktaran Gülle, 6 bini aşkın firmanın beyannamelerinde Türk lirasını tercih ettiğini açıkladı. Gülle, miktar bazında ihracatın, yüzde 20'ye yakın artışla 11,3 milyon tona ulaştığını aktardı. Şubat ayında parite etkisinin negatif yönlü 496 milyon dolar olduğunu belirten Gülle, yılın ilk 2 ayında parite kaybının 1 milyar doları aştığını, bunda, avro-dolar paritesinin geçen seneye göre önemli düşüş yaşamasının etkili olduğunu vurguladı.

 

‘Verilere mikro ihracatı da eklemek gayretindeyiz’

 

Bursa'da BUDO iskelesinin yanında tekne battı Bursa'da BUDO iskelesinin yanında tekne battı

Gülle, ocaktan itibaren ihracatı GTS'ye göre de hesapladıklarını anımsatarak, şöyle konuştu: “Bu sisteme ilişkin Türkiye İstatistik Kurumumuz son 5 yıllık verileri yayınladı. Buna göre geçen sene ÖTS'ye göre 168 milyar dolar olan ihracatımız, GTS'ye göre 177 milyar dolar olarak şekillendi. Böylece, özellikle serbest bölgelerden gerçekleştirdiğimiz ihracat dolayısıyla, yıllık ortalama 8-9 milyar dolarlık bir hacmi artık kayıt altına almış durumdayız. Türkiye'nin ihracat verilerine en kısa sürede mikro ihracatı da eklemek gayretindeyiz.”

 

7DENİZ

Editör: Haber Merkezi