Büyükçekmece… 30 kilometrelik sahilinin yanında tarihin izlerini üzerinde taşıyan âdeta saklı bir hazine. Elinizi sağa attığınızda denize, sola attığınızda göle düşen her yönüyle zengin bir ilçe. Yaşayanlarının her gün deniz ile içi içe olduğu nezih bir ilçe. 1993 yılında ilçe statüsünü kazanan Büyükçekmece, o tarihten bugüne Belediye Başkanlığı görevini layıkıyla yürüten Dr. Hasan Akgün’e emanet. Kent sakinlerine yüksek standartlarda bir yaşam sunmak için gece gündüz çalışan Başkan Akgün, gecekondulaşmaya ve kaçak yapılaşmaya asla prim tanımamış. Beş yat limanı ile İstanbul’un marina merkezi olmaya aday. Başkan Dr. Hasan Akgün ilçenin eskimeyen bakir kalmış yeni yüzünü, yeni projelerini gazetemize anlattı:
VİLLA KENTİ B. ÇEKMECE
1984-90 yılları Büyükçekmece’nin planlama dönemini oluşturuyor. 1993’den itibaren ilçe ve çevresinde ikamet edilmek üzere geniş bir konut yapımı başladı. Bu yapılaşma villa kentlerden oluştu. Yüksek katlı dikey yapılaşma ilçemizde Mimaroba hariç pek yok. Yüksek gelir düzeyine sahip vatandaşlar bahçeli villa yaşamı için ilçemizi tercih etti. Bu nedenle Büyükçekmece’nin yapısı standartların üzerinde bir yaşam profilinden oluşuyor.
Bir şehrin gelişmesinde planlama çok önemlidir. İlçemiz planlı büyüyen bir kent (%70’i iki kat, ortalama 3,5 kat. Bahçeli, yapıları bitişik olamayan bir şehir.)
Bu planlamayı gören Alarko, Dubaili Emaar, Pelican Hill, Gün Işığı, Ay Işığı, Göl Malikhaneleri gibi firmalar ilçemize hücum etti. Bir ve iki katlı villaları görünce bölgedeki nüfus değişti. 10 yılda 300 bin nüfus oldu. Seçkin bir nüfusa sahip olduk. Ekonomik zenginliğin yanında ve eğitim seviyesi yüksek bir vatandaş profili ilçemizde yaşıyor.
BÜYÜKÇEKMECE MARİNA İSTANBUL OLUYOR
Vatandaşların taleplerini bu profile göre belirledik. Vatandaşlar sokak hayvanları bakım merkezi talep etti hayata geçirdik, Kültür ve sanat etkinlikleri istedi kültür merkezimizi hayata geçirdik. Tiyatrolar, festivaller ilçemizin vazgeçilmezi oldu. Şimdi de yaşam standartları yüksek ilçe sakinimiz bizlerden yat limanı, marina istiyor. Şimdi onu da planladık, 1100 yat kapasiteli marinamız 2017 sonunda açılmış olacak. Bir özelliği ile bu yat limanı bir ilk olacak şöyle ki; 7 ayrı ülkeye gireceksiniz (Moskova, Berlin, Viyana, Londra, New York, Venedik, Marsilya) marina bu merkezlerin simgeleriyle bütünleşmiş olacak. Bu sebeple arsalarımıza ve konutlarımıza çok talep var.
Bunun yanında Güzelce bölgemizde 300 yat kapasiteli özel yat limanı mevcut, oradaki vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Mimar Sinan’da yine 150 yat kapasiteli bir marinamız daha var. Revize edilerek burayı 800 yat kapasitesine çıkaracağız. Güzelce – Kumburgaz sınırımıza özel bir firma tarafından bir yat limanı daha planlanıyor. 1500 yat kapasiteli bu marinanın projesi bitti, ruhsatı alındı. Çok özellikli bir proje olarak dikkat çekecek. Denizin içinde adalardan oluşacak. Bu tesisler Büyükçekmece için değil ülkemiz için büyük ekonomik bir değer. Bu yatırımlar aynı zamanda 4000-5000 kişiye de istihdam sağlayacak. Turistik tesis alanlarımızı planlıyoruz. İçinde rezidans, AVM, kafeler, restaurant, yeme – içme alanları olacak. Yüksek standartlarda yaşam merkezlerinden oluşacak bu projemizde İtalyan Sokağı, Fransız Sokağı gibi isimlerle yabancıları ilçemize çekmek istiyoruz. Yine yat limanının yanına bir iş adamı tarafından (Serdar Bilgili) beş yıldızlı bir otel yapılacak. Bu işletmeler bölgelerimiz için önemli bir yatırım.
TÜYAP, MEDENİYET PENCERESİDİR
Benim imzamı taşıyan bir diğer yatırım ise TÜYAP Fuar Merkezidir. 1996 yılında açılışını gerçekleştirdiğimiz bu fuar alanı Büyükçekmece tepesinden Avrupa’ya açılan bir medeniyet penceresidir. Çünkü dünyanın üreticileri yeni mamüllerini 12 ay boyunca burada sergiliyor. Şu an çevresini gelişim alanı ilan ettik. Tüyap, Avrupa’nın 4. büyük fuar merkezi, 2017 yılında Avrupa’nın bir numaralı fuar merkezi olacak. Fuar alanı içerisinde yer alan televizyon kulesi aynı zamanda yeme- içme (döner restaurant) alanı olarak vatandaşlara hizmet verecek. Tüyap Fuar Merkezi ve Televizyon Kulesi Türkiye’nin ilk eserleridir. (Yükseklik bakımından Avrupa’nın 4. büyük Televizyon Kulesinden 55 dakikada İstanbul’u seyrediyorsunuz.) Bu fuar alanımızda istihdama büyük katkı sağlamıştır.
TÜYAP’A TELEFERİK GELİYOR
Yeni projelerimizden bir tanesi de Büyükçekmece Marina İstanbul’dan başlayıp sahili kat ederek Tüyap Fuar Merkezi Metrobüs durağının ortasında son bulan bir teleferik projesidir. 4 kilometrelik bu hattı yap-işlet-devret modeli ile yakın zamanda hizmete sokacağız.
KAÇAK YAPISI OLMAYAN TEK İLÇEYİZ
Genel bir kentsel dönüşüme ihtiyacı olmayan ender ilçelerden biriyiz. Büyükçekmece ilçe olduğundan beri ben buradayım. Hiçbir kaçak yapıya izin vermedim. Sadece Kalikratya dediğimiz Mimar Sinan bölgemiz var. O eski yerleşim bölgesini özel bir projeye tabi tuttuk. Burada Akdeniz mimari tarzında dört katlı binaların yer alacağı trafiğe kapalı, dar sokakların bulunduğu özel bir yerleşim alanı planlıyoruz. Burası önünde yat limanının olduğu 550 dönüm yer. 150 bin TL’ye satılan daireler proje bitiminde 750 bin dolara satılacak. Biz arabulucuyuz. Burada müteahhit ile vatandaş anlaşarak plana göre yapıyı ortaya çıkaracaktır. Yine yakın bölgede 200 haneli roman vatandaşların bulunduğu alanı da yerinde dönüşümle projelendirerek özel bir yaşam merkezi oluşturma çalışmalarını başlattık.
20 KM’LİK SAHİL YÜRÜYÜŞ ALANI
Büyükçekmece koyunun 20 kilometrelik sahil yolu rekreasyon alanları oluşturarak yürüyüş ve bisiklet yoluna dönüştürdük. Vatandaşlarımız Mimar Sinan Bababurnu’ndan başlayıp Gürpınar Burnu’na kadar yürüyerek, bisikletle ya da gezi treni ile bu koyun gece ve gündüz keyfini çıkarmaya devam edecek.
DEV ŞEHİR PARKINI HİZMETE AÇIYORUZ
27 Mayıs’ta da en büyük yeşil alan projemiz olan dev şehir parkını hizmete açacağız. Mimaroba ile Sinanoba mahallemiz arasında bir ucu deniz, diğer ucu E-5 olan 255 bin metrekareden oluşan bölge parkı yaptık. Aileler için yaşam merkezi haline getirdiğimiz bu alanı hizmete soktuk. Önümüzdeki ayda inşallah açılışını gerçekleştireceğiz. Her şey vatandaşlarımız için.
MİMAR SİNAN’IN İMZASI ASLINA UYGUN OLARAK YENİDEN YAPILIYOR
Büyükçekmece koyu, Marmara’nın en güzel koyu olarak karşımıza çıkıyor. Lagün gölü ile gölün (denizin) üzerine inci gerdanlık takmayı da Yüce Mevla Mimar Sinan’a nasip etmiş. Asırlardır Mimar Sinan Köprüsü geçiş yolu olarak Avrupa İpek Yolu’nun ana hattını oluşturmuş. Daha önce sallarla (büyük çek çek, küçük çek çek) geçiyorlardı. Bu medeniyet köprüsünden çalınan Mimar Sinan’ın imzasının, aslına uygun olarak yeniden yapılması için çalışmalarımızı başlattık. Tarihimize ve tarihî eserlerimize sahip çıkmak, bu eserleri gelecek nesillere aktarmak en büyük görevimiz. Fen işlerimiz, mimarlarımız, mühendislerimiz talimatımla gerekli çalışmaları yürütüyor. En kısa sürede bu eseri yerine koymuş olacağız. Ayrıca Mimar Sinan Köprüsünün batı ayağına aslına uygun yöre evleri yapmayı planlıyoruz.
7DENİZ