Genel müdürlük koltuğunda Göksen Körezlioğlu'nun oturduğu ve Tuzla Aydınlı Bölgesi'nde Kurulu şirketin kendi mülkü olan Su Marine Tesisleri son derece modern bir yapıya sahip. Firma 35 metre üzeri dört yatı aynı anda inşa edebilecek alana sahip olmasının yanında, çok modern bir mobilya imalathanesi ve çok verimli bir paslanmaz atölyesine sahip. Firma tüm ürünlerini kendi tesislerinde imal ediyor. Sektöre yıllarını vermiş Su Marine Genel Müdürü Göksen Körezlioğlu,2014 senesinin yat sektörü açısından çok parlak geçmediğini belirtti.

Göksen Körezlioğlu, gerek yurt içindeki siyasi ve ekonomik etkiler gerekse yurt dışındaki kriz, potansiyel müşterilerin bu konuda kararlarını ertelemelerine sebep olduğunu söyledi. Körezlioğlu, 'Genel olarak baktığımızda, çok temel bir eksiklik görmekteyiz, Türkiye'nin yat sektörü ile ilgili bir stratejisi maalesef yok. Bu strateji olmadığı surece sadece Yat sektörü değil her türlü sektörde başarıdan söz etmek imkansızdır.

Hedefiniz, analitik bir rotanız yoksa yaptığınız iş, aldığını yol yeterli midir, yetersiz midir, ölçemezsiniz. Hızlı gittiğinizi sanırsınız ama bakarsınız ki rakip sizden daha hızlı gitmiş, ben bir kazandım diye sevinirsiniz, bakarsınız komşu on kazanmış. Strateji ve hedefin ardından bu hedefe uygun mevzuatın belirlenmesi ve uygulamaya alınması gerekir. Bugün ülkemizde ilgili mevzuat destek olmayı bir kenara bırakın resmen ve alenen köstek olmak konumundadır. Bu durumun, yetkililerce tespit edilememiş olmasını hayret ile karşılıyorum, tespit edilmişse de, çözülmemesine hayret ediyorum' ifadelerini kullandı. Türkiye'de, mevcut altyapıya baktığımızda hala bundan birkaç sene önceki yakıştırmaları yakalayabilecek potansiyeli görebildiğini söyleyen Körezlioğlu, 'Doğru adımlar atılırsa, tekrar: Yat Cenneti, Tasarım Lideri, Mega Yat Üreticisi, gibi unvanlar konuşulur. Çünkü o dönemde, bu unvanları kazandıran kişiler. Kurumlar ve yatırımları hala yerinde duruyor, hatta daha da gelişti ve genişlediler. Bugün, Avrupa'nın, potansiyeli en yüksek yat tersaneleri ile en donanımlı ve en büyük marinaları Türkiye'de. Ama esas önemli olan, Türkiye bu altyapıdan yeteri kadar istifade edemiyor' şeklinde konuştu.

Körezlioğlu, 'Peki ne yapmak lazım sorusu akla geliyor. Gerçekten, bu potansiyelden yeterli verimi almak istiyorsak, öncelikle sektörün tüm oyuncuları (tersaneler, tasarımcılar, bürokrasi, finans sektörü, ilgili belediyeler, vs.) bir araya gelerek, stratejiyi belirlemeli ve her birim bu strateji de kendine düşen rolü doğru oynamalı, üzerine düşeni yapmalı' dedi. Bu konuda hemen yapılacakları şöyle sıralayabiliriz; -Mevzuatımız, Türk Bayraklı tekne sahibi olmayı özendirmiyor, tam aksine uzaklaştırıyor. -Mevzuatımız yabancı bayraklı teknelerin, ekip ve sahiplerinin Türkiye'de kışlamasını özendirmiyor, tam aksi zorlaştırıyor. -Marina yatırımlarımız nerede ise yok denecek kadar az.

Şaşırdınız değil mi yok denecek kadar deyince, evet yok denecek kadar az. Acilen mevcut marina kapasitesinin iki katında daha fazla ilave kapasiteye ihtiyaç var -Genel kavram olarak, makul ölçülerde bir yatın artık bir lüks olmadığının anlaşılması ve kabul edilmesi zamanı çoktan geldi geçti. Vergilendirme buna göre düzenlenmeli. -Sektörün yan sanayii ihtiyacı büyük ve önemli ancak mevcut durumda yan sanayii biraz dağınık ve eğitimsiz. Göksen Körezlioğlu, 'Yeni uygulamaya konulan KDV Muafiyet Belgesi sisteminin tam anlamı ile bir facia, uygulaması imkansız, uygulamaya uğraşanlara aşırı ilave maliyet getiren, orta ve üst kademe yönetici veya birçok yerde yatırımcı is sahibinin aşırı vaktini alacak bir kaos. Ne amaç ile yapıldı ne ise yarayacak, anlamak çok zor. Adeta, KDV muafiyeti kullanmayın der gibi' şeklinde konuştu. 2015'i, önceki yıla nazaran bir miktar daha iyi beklediğini belirten Göksen Körezlioğlu 'Az bir miktar daha verimli geçebileceğini düşünüyorum. Bizim hedefimiz ve varmak istediğimiz nokta; Müşterinin hayallerini gerçeğe dönüştürmek için tüm imkanlarını seferber eden Su Marine'nin önündeki 10 yıllık hedefinde konusunda ilk 10 özel yat tersanesi arasına Türk Bayrağı'nı dikmek vardır' ifadelerini kullandı.

Cengiz Tepebaş - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim