Yurt dışından istenen tekliflerle ilgili yeterince iyi analiz ve çalışma yapılamadığından verilen tekliflerdeki farkların çok büyük olduğunu böylece müşterinin kafasının karışabildiğini söyleyen Hüseyin Mengi, teminat veremedikleri için alınan işlerdeki kontratlarının da iyi olmadığını söyledi.

Türkiye yat endüstrisinin hangi noktalarda eksik kaldığını ve hangi noktalarda artılara sahip olduğunu değerlendiren Mengi-Yay Yatçılık Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Mengi, yurt dışından istenen tekliflerle ilgili yeterince iyi analiz ve çalışma yapılamadığından verilen tekliflerdeki farkların çok büyük olduğunu, böylece müşterinin kafasının karışabildiğini söyledi. Mengi, 'Teminat veremediğimiz için, alınan işlerdeki kontratlarımız çok iyi değil. Hep müşteri lehine istekleri kabul etmek zorunda kalıyoruz ki bu da en ufak anlaşmazlıkta aleyhimize dönebiliyor.

Yurtdışına bağımlı malzeme sistemimiz hala yüzde 60'larda devam ediyor. Mühendislik çalışmalarımızla ve el emeğimizle ciddi istihdam sağlayan endüstrimiz, devletimiz ve basın tarafından genellikle lüks olarak lanse edildiği için emeklerimiz geri planda kalıyor. Bu sektörden yetiştirdiğimiz eleman ve sağladığımız istihdam göz ardı edilip, 'size bir şey olmaz, her zaman sizden yat alacak bir zengin vardır' gibi düşünce ve söylemler den dolayı yerli tüketici kapımızı bile açmayıp iki bazen üç katına yurt dışından yat alabiliyor. Bu da bizim endüstrimizin ilerlemesi konusunda büyük engel teşkil ediyor.

Çoğu meslektaşımızın imalat yerleri gelişmemiz için yeterli değil ve bu konuda da hiçbir destek alınamıyor' şeklinde konuştu. Sektörün sahip olduğu artıları da değerlendiren Hüseyin Mengi, 'İşçilik maliyetlerimiz düşük. (Son zamanlarda çıkan yasalardan dolayı rakip ülkelerle aramızdaki fark da azalmıştır.) Fiyatlarda daha uygun olmamıza rağmen, kalite konusunda rakip ülkelere çok yakınız. Zamanı iyi kullanarak hızlı bir şekilde hareket ediyoruz. Müşteri bir değişiklik istediğinde önce işi yapıp sonrasında bedelini gerekirse kendisine bırakarak çözüm odaklı olup memnun ayrılmasını sağlıyoruz' ifadelerini kullandı. Bazı dönemlerde Türkiye'de sektörde faaliyet gösteren firmalar önemli işlere imza atıyor.

Uluslararası alanda yakalanan bu başarı istikrarını koruyamıyor. Başarılarda istikrarın yakalanamamasını değerlendiren Mengi, 'Başarılı ürünlerin devamının gelmemesinin en büyük nedenlerinden biri bürokrasi ile uğraşmaktan başka pazarlar araştıramamamızdan kaynaklanıyor. Diyelim ki müşteriyi bulduk yine bürokrasinin sıkıntılarından dolayı bu işe de tam konsantre olamıyoruz. Kendi ülkemizdeki müşterimiz bizi bu bürokrasi sıkıntısından dolayı fazla tercih etmeyince kendimizi nasıl geliştirebiliriz ki?' şeklinde konuştu. Hüseyin Mengi, 'Türkiye yat endüstrisi, gönül ister ki ciddi boylarda mega yat üreten Almanya'yı rakip olarak görsün ama bizim ebatlar konusunda tecrübemizden dolayı İtalya/Fransa/Hollanda gibi ülkeleri örnek almamız lazım' dedi. Türkiye yat endüstrisinin 2015 yılını ve 2016 yılındaki seyri ile ilgili öngörüleri değerlendiren Hüseyin Mengi, '2015 yılının (Haziran/Kasım) yarısını zaten telaşeden dolayı kaybettik. Umarım 2016 yılında ülke olarak üzerimizdeki kara bulutlar bir an önce dağılır ve bizler de müşterilerimize ve işlerimize konsantre oluruz. Bu ortamda insanlara yat yapmak için teklif ve proje sunmak mümkün değil diye düşünüyorum' ifadesinde bulundu.

Çilem Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim