MSA Denizcilik'in sahibi Güven Aktaş, dünyada yat ve tekne üretiminde kalite olarak Türkiye'nin en üst sırada olduğunu ama markalaşamama ve pazarlama stratejilerinden ötürü ilk 5'e bile giremediğimizi kaydetti. 1995'te balıkçılığı bırakıp 2009 yılına kadar yat kaptanlığı yapan, daha sonra firma kurup iç piyasaya ve yurtdışına 22 metre civarında 7-8 tane lamine tekne üreten MSA Denizcilik'in sahibi Güven Aktaş, yeni proje olarak Türkmenistan Yat Kulübü'ne polyester katamaran yaptıklarını ve 5 Nisan'da da denize indirdiklerini söyledi.

Güven Aktaş, 'Aslında dünyada birinci sırada İtalya olarak gözüküyor. Biz yat ve gemi üretimi alanında hiçbir ülkeyi kendimize rakip olarak görmememiz lazım. Çünkü biz onların hepsinin üstündeyiz. İtalya'nın bile üstündeyiz aslında. Türkiye olarak biz bu işin hamallığını yapıyoruz. Mega yatlarda dünyada Antalya Serbest Bölge ve Tuzla odak nokta haline geldi. Yabancı firmalar burada işçilik ucuz olduğu için çeliği bize yaptırıp, tekneyi donatıp, burada 10 milyona mal ettikleri bir ürünü dışarda 30 milyona satabiliyorlar. Bizi kullanıyorlar.

Bizim bu yerlerde birinci sırada olmamız gerekiyor ama biz bu sektörde ilk 5'te bile değiliz maalesef' şeklinde konuştu. 2000 ile 2010 yılları arasında yat ve tekne sektörünün çok iyi zamanlar geçirdiğini anlatan Aktaş, 'Ancak 2010 yılından sonra çok kötü bir gidişat yaşandı. Bunun en önemli nedenlerinden biri, küçük boyda polyester tekne yurtdışından daha ucuza ithal edilmeye başlandı. Yurtdışında da markalaşmanın getirdiği avantajı kullanan firmalar, seri imalat yaptıkları için maliyetlerini azaltarak alıcıya daha uygun fiyata ürün sunma şansları var.

Ama kalite ve işçilik olarak biz o firmaların üzerindeyiz. Bizim en büyük sorunlarımızdan biri markalaşamamaktır. Bugün hiç sermayesi olmayan bir firma Türkiye'de ucuza mal ederek tekne yapabiliyor. Ama en önemli handikabı, bu ürünlerin pazarı yok' dedi. Güven Aktaş, 'Avrupa piyasasından ülkemize satışa sunulan tekneler piyasayı etkileyebilir ancak bilinçli yat kullanıcıları oradaki eksiklikleri görüp yerli kaliteden vazgeçmezler. Polyester teknenin amacı farklıdır. Bizi çok fazla etkilemez' ifadesini kullandı.

İbrahim Kocamış - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim