Türk denizcilik sektörünün çeşitli alanlarında çalışan kadınlar, geride bıraktığımız yıl bir ilki gerçekleştirdiler ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde bir araya geldiler. Denizcilik sektörü kadınlarının yaşadıkları tüm sıkıntıları masaya yatırdıkları sempozyumla, hem bir ilki gerçekleştirdiler, hem de sorunların çözümü için el ele verdiler. Başarılı bir organizasyonu geride bırakan Yakamozlar, elbette bu sene için de hazırlandılar. Yalnız bu sefer masaya sadece sorunlar yatırılmayacak. Bakış açısı çok daha farklı. Sempozyum boyunca, doya doya başarılı denizci kadınların yol gösterici hikayelerini dinleyecek, o yolda ilerlemek için çok daha fazla gayret sarf etmeye odaklanacağız…

Bir araya geldikleri toplantı öncesinde yakaladığımız Yakamozlar'la, 8 Mart 2017'deki sempozyumu konuştuk…

GEMİMO Genel Sekreteri Seda Turan: 'Başarıyı yakalamış denizci kadınlarımızı dinleyeceğiz' Yakomoz'u geçen sene ilk defa yapmıştık. GEMİMO bünyesinde bir kadın çalışma grubumuz var. Bu grubumuz bünyesinde sektördeki kadınlara yönelik çeşitli etkinliklere katılıyor, sunumlar hazırlıyorduk. Çalışmalarımızın zamanla daha fazla ilgi çekmesi üzerine bunu farklı bir boyuta taşımaya, tüm sektörü kucaklayacak bir çalışma yapmaya karar verdik. Bu konuda da en fazla desteği Vista'dan aldık. Geçen sene bir ilki gerçekleştirdik ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Türk denizci kadınları sektörle birlikte masaya yatırdık. Çok geniş çaplı bir organizasyondu ve birçok kesimden katılımcıyı ağırladık. Bu seneki çalışmamız o kadar geniş olmayacak. Konsepti biraz değiştirdik. Denizci kadınlarımızın ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yaptık ve bu çalışmaların hepsini profesyonel uzman bir ekiple birlikte değerlendirdik. Bu sene sorunlardan çok, sorunların üstesinden gelip başarıyı yakalamış denizci kadınlarımızı dinleyeceğiz. Onların hikayelerinde kendi sorunlarımızı görecek, o sorunları nasıl aştıklarını öğrenecek ve o başarılara bir anlamda tanık olacağız. Ayrıca geçen sene bir sergi düzenlemiştik bu sene daha farklı bir çalışmamız var.

Bir cümle ile kadın ve denizi anlatmalarını istiyoruz. Bir de Kadın ve Deniz temalı kısa film yarışması düzenledik. Sektörümüz kadınlarına bizi desteklemeleri konusunda sesleniyoruz!WISTA Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi İren Arıcan: Sektörümüzü daha duyarlı olmaya davet ediyoruz Açıkçası geçen seneki çalışmadan haberimiz yoktu. Seda Kaptan'la tanıştıktan sonra bu organizasyonu destekleme kararı aldık. Dünya genelinde 37 ülkede faaliyet gösteren bir derneğiz. Esas amacımız kadın dayanışması ile sorunlarımızı çözmek. Çeşitli etkinlikler düzenleyerek kız öğrencilere burs yaratmaya çalışıyoruz. Geçen sene 15 kız öğrencimizin eğitimine destek olduk. Ayrıca bizden staj veya iş konusunda destek isteyen kızlarımıza elimizden gelen yardımı yapıyoruz. Bu organizasyon için sektördeki kadın çalışan oranını ortaya çıkaracak bir çalışma başlattık. Deniz Ticaret Odası'na bir anket gönderdik. Bu anketin sonuçlarını sempozyumda sektörle paylaşacağız. Biz gönüllülük esasına dayanan bir kurumuz. Burada gördüğünüz herkes özel zamanlarını, herhangi bir beklenti içerisine girmeden sadece bir şeyler yapabilmek adına harcıyor. En büyük sıkıntımızda elbette sponsor eksikliği. Sektörümüzü bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Nas: Bu sene başarının senesi Kadının uğursuz olduğu bir alandı deniz. İsmi sadece gemilere verilmekle yetinilirdi. 2004'te zabit kadınlarımızı sahnede görmeye başladık. 2008 global kriziyle birlikte gemi sayısı azalınca da armatörlerimizin kadınlara yaklaşımı daha sert oldu. Esasen bu organizasyonun çıkışına da bu durum vesileydi. Bunu çalıştayda ilk dile getirdiğimiz zaman ses getirdi. Burada gördük ki kadın çalışana karşı olan gemi sahiplerinin yanında 'imkanım olsa bütün çalışanlarımı kadın yaparım' diyen armatörleri de gördük. Bir farkındalık yaratmak istedik ve sektörün bu gerçeğini 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile birleştirdik. Sorunları geçen sene enine boyuna konuştuk. Bu sene başarıları konuşacağız. GEMİMO Başkanı Feramuz Aşkın: Bu sene önyargıları yıkan kadınlarla sektörü tanıştıracağız Bu sene uluslararası arenadan da katılım olacak. Sektör olarak en büyük sorunumuz önyargılarımız. Yıkamadığımız şey de bu zaten. Bu sene bunu yıkacağız. Önyargılarımızdan kurtulacağız ve inancımızı artıracağız. Çünkü başarılı olmuş kadınlarımız var. Önyargılarından kurtulmuş ve yapabilirim demiş kadınlar bunlar. Türkiye'de denizde çalışan kadın sayısı 3. Bu oran dünyada 1,5. Dünya ortalamasının iki katıyız. Ama bir adım ileri gidemiyoruz çünkü biz hala kadın çalışır mı, çalışmaz mıyızı konuşuyoruz. Bu yüzden de bir adım ileri gidemiyoruz. Bu sene önyargıları yıkan kadınlarla sektörü tanıştıracağız. Vista Saymanı Ayşegül Şentürk: Amacımız farkındalık yaratmak Bilinçsiz bir tercih ile okudum esasen. Okulun kayıt günü kız öğrenci sayısının çok az olduğunu gördüm ama bu sayı giderek artıyor. Biz kadını farklı yere koymadan bilinci artıracak çalışmalar yapıyoruz. Amacımız bu bilinçle farkındalık yaratmak. Gelecek nesillere bugünden daha iyi ortam bırakmak istiyoruz.

GEMİMO Yedek Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Çevik: Biz yapmazsak kim yapacak? Öğrencilik yıllarımda tanıştığım GEMİMO bana önyargısız yaklaşan bir kurum oldu. Burada gördüğüm destek beni hep teşvik etti ve ileriye yöneltti. Kadınların aktif çalışan ve üretici pozisyonunda olmasının tek yolu örgütlü bir yapı. Bizde bu inançla yola çıktık ve bir şey başarıyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Biz yapmazsak kim yapacak? Sorunları, sıkıntıları duyuyoruz, şahit oluyoruz. Bunlara duyarsız kalmamız mümkün değil. Biz el ele verdik; sorunlara çözüm üretmek için de var gücümüzle çalışıyoruz. GEMİMO Yedek Yönetim Kurulu Üyesi ve Vista üyesi Ayşe Aslı Başak Bu yıl ki sempozyumu geçen seneden ayıran özelliklerinden biri, projeye uluslararası bakış açısı getirmekti. Uluslararası arenada büyük bir şirketin CEO'su pozisyonunda kadın katılımcımız olacak ve bizimle deneyimlerini paylaşacak. Şuan ki kız öğrencilerin durumlarını takip ettik. Nerede, nasıl staj yapıp çalıştıklarını belirledik ve yansıttık. Başka çalışan kadınların üzerinde uygulanan mobbing gibi durumları değerlendirdik. Geçen yıldan bu yana bir yol kat ettik ama sorunlar hala çözülmüş değil. Sektörde hala staj ve çalışma konusunda kadınlar sorun yaşıyor.

Derya Altuntepe - 7DENİZ

Editör: TE Bilisim