İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği yeni yönetimini seçti İzmir Deniz Nakliyecileri Derneği yeni yönetimini seçti

Türkiye’nin Ekim ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamı tarihi bir rekora imza atarak 15,7 Milyar Dolar olarak gerçekleşti fakat ve buna paralel olarak karayoluyla yapılan ihracat taşıma sayıları da 5 artış ile 116.421 adet olarak gerçekleşti. 

 

Ekim ayı ihracatındaki 13,1’lik artışa rağmen aynı ay içindeki toplam ithalat rakamında yaşanan yüzde 23,5’lik düşüş ve geçen yılın aynı dönemine oranla son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen tır sayısındaki 73’lük artış ise, ihracattaki rekor artışı gölgede bıraktı.

 

UND Yönetim Kurulu, İhracat ve İthalattaki Dengesizliğe Dikkat Çekiyor

 

UND Yönetim Kurulu tarafından yapılan değerlendirmede, “Ekim ayında ihracatımızda sağlanan gelişmeler moralleri yükseltti ancak aynı dönemdeki ithalat rakamında yaşanan yüzde 23,5’lik düşüş ve son 10 ay içinde Avrupa’dan boş dönen TIR sayısındaki 73’lük artış, ihracat ve ithalat taşımaları arasındaki dengesizliği gözler önüne seriyor ve ihracat yükünü taşıyan fakat dönüşte yük bulamayan Türk nakliyecileri büyük zararlar ile boş dönmek zorunda kalıyor ve bu sebeple de zor günler geçiriyor. Bu durum ihracat navlunlarında zorunlu artışa neden olurken, ithalat yönünde de zararına taşıma yapılmasına sebebiyet veriyor.” şeklinde bilgi verildi.

 

Taşıma istatistiklerine değinen UND Yönetim Kurulu Üyeleri; “2018 yılının ilk 10 ayında toplam ithalat taşıma sayısı yüzde 8 geriledi. Türk araçların toplam ithalat taşıma sayısı 8 gerilerken, yabancı araçların ithalat taşımalarında 7 düşüş gözlemlendi. Neredeyse tüm yabancı araçların ithal pazarındaki sayılarında düşüş gözlenirken İran araçlarının ithalat yönündeki taşıma sayılarında 22 artış görüldü. İran’ın Türk araçlarına dönüş yükü vermemesi ve boş dönmelerine zorlaması, İran araçlarındaki artışın temel nedenini oluşturdu.” diyerek Türk taşımacılarının ithalat yönünde yaşadığı zorluklara vurgu yaptı.

 

UND’nin derlediği 2018 Yılı 10 Aylık Karayolu Taşıma İstatistiklerine göre;

2018 yılı ilk 10 ayında, Türk ve yabancı araçlar tarafından gerçekleştirilen ihracat taşıma sayıları yüzde 3 büyüyerek 1.300.000’e ulaştı ve karayoluyla yapılan ihracat taşımalarının 78’i Türk, 22’si ise yabancı plakalı araçlar tarafından gerçekleştirildi.

 

İhracat taşımalarının 42’sini kapsayan Irak hariç tutulduğunda 915 Bin adetlik ihracat seferinde Türk araçlarının toplam payı 69, yabancı araçların ise 31 olarak gerçekleşti.

 

Avrupa genelinde Türk araçlarının toplam ihracat taşımaları 8 artarken, yabancı araçlar payı ise 5 yükseldi. Türk araçların yaptığı ihracat taşımalarına bölgesel olarak bakıldığında ise Doğu Avrupa’da 18, Güney Avrupa’da 7 ve Batı Avrupa’da 6 artış görüldü.

 

Diğer yandan, Suriye’ye yapılan taşımalar 19, Irak’a yapılan taşımalar ise 4 oranında düştü. Irak ve Suriye’deki düşüş Ortadoğu ülkelerine yapılan taşımaları etkilerken, bu bölgeye yapılan taşıma sayılarında 8 düşüş yaşandı. BDT ve Orta Asya ülkelerine yapılan taşımalara bakıldığında ise Türk araçlarının yaptığı taşımalar 1 oranında düşerken aynı bölgeye yabancı araçların taşıma sayılarında 9 kaydedildi. Türk araçlarının sefer kayıplarının en büyük sebebi ise Türkmenistan’a yapılan ülke ihracatının düşmesi oldu.

Haber: Hayati Akbaş

Editör: Haber Merkezi