Tüm Yat İşletmecileri, Yatırımcıları, Broker ve Acenteleri Derneği'nin (TYBA) yeni yönetimi İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Tamer Kıran'ı ziyaret etti.

 

TYBA Başkanı Güneş Aysun, Başkan Yardımcısı Serhan H. Cengiz, TYBA Yönetim Kurulu üyeleri Noyan Mutlugil, Itır İpekel Tsiropoulos, Eyüp S. Bayraktaroğlu ve İdris Uçar'ın yer aldığı TYBA heyetini İMEAK DTO Başkanı Tamer  Kıran, Genel Sekreter İsmet Salihoğlu, Genel Sekreter yardımcısı Ender Kahya ile Deniz Turizmi ve Deniz Kaynakları Birimi Müdürü İpek Bayraktar Sapmaz kabul etti.

 

Görüşmede, yatçılık sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılırken, korsan yatçılık, KDV indirimi, fuar katılım desteği konuları ele alındı. TYBA'nın yeni yönetiminin faaliyetlerini ve hedeflerini anlattığı görüşmede sektöre yönelik endişeler dile getirildi.

 

 

TYBA heyeti KDV'de eşitlik istiyor 

 

TYBA heyeti, yat sektörünün lider firmalarından 83 üye ve 400 ticari teknenin bağlı olduğu TYBA, turistik konaklamalı yat charter teknelerinin KDV oranının otellere uygulanan KDV oranı ile eşdeğer olmasının sektörel bir eşitlik sağlayacağını vurguladı. Başkan Kıran ise, KDV oranlarıyla ilgili Ankara’da sadeleştirme çalışmaları yürütüldüğü bilgisini paylaştı. Ayrıca Türkiye’de yat imalatının teşvik edilmesinin önemi ve bunun için ahşaptan KDV alınmaması gibi ivedi kolaylıkların gündeme getirilmesi konusunda karşılıklı görüş birliğine varıldı.

 

Korsan yat turları ile ortak mücadele vurgusu

 

Özel teknelerin sahipleri veya kaptanları tarafından kiralanmasının Türk yat turizmine verdiği zarar ve yarattığı kayıpların masaya yatırıldığı toplantıda, hiçbir kontrole tabii olmayan, ticari tekne standart ve güvenliğine uygun olmayan, ticari yolcu taşıma sigortasına sahip olmayan, vergi vermeyen, kısaca yasal olmayan bir şekilde kiralanan tur teknelerinin nasıl engellenebileceği konusunda görüşler bildirildi.

 

 

TYBA'dan fuarlara katılım desteği talebi

 

Türk yat turizminin gelişimi için Türk kıyı şeridini ve yat charter filosunu tanıtmak amaçlı uluslararası fuarlara katılımın öneminin altını çizen TYBA, IMEAK DTO’dan charter firmalarına da fuarlara katılım imkanı sağlaması talebinde bulundu. Toplantıda ayrıca  Nisan ayında Barselona’da gerçekleşecek MYBA Charter Show’da TYBA’nin stand alabilmesi için DTO'dan destek talep edildi. Sadece profesyonellere açık olan ve dünyanın önde gelen acenta ve tur operatörlerinin katıldığı bu fuarın Türk Turizmine büyük katkı sağlayacağı vurgulandı.

 

TYBA, 2018 yılından itibaren düzenen ve Türk yat turizmine büyük katkıları olan TYBA Yacht Charter Show organizasyonuna DTO Başkanı Kıran'ı davet etti.

 

CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği CMA CGM'den Suudi şirketle iş birliği

Sadece uluslararası ve yerli profesyonel deniz turizmi acentalarının ve medyanın katılımına açık olan TYBA Yacht Charter Show bu yıl, üçüncü defa 6-10 Mayıs 2022 tarihinde D-Marin Göcek Marina’da gerçekleşecek.

 

Yaklaşık 60 charter teknesinin yat profesyonellerinin ziyaretine açıldığı organizasyon Doğu Akdeniz’in üç önemli yat charter organizasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.

 

Üyeleri, charter broker’ları, yat operatörleri ve yat acentalarından oluşan TYBA derneği, 83 üyesi ve standartlarına tabi olan 400 charter teknesi ile denizcilik sektörünün büyük bir kısmını temsil ediyor.

 

7DENİZ 

Editör: Haber Merkezi