Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bakanlığının 2019 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bazı siyasi partilerin nükleer enerjiye öteden beri olan mesafesini Genel Kurul'da bir kez daha müşahede ettiklerini belirten Dönmez, nükleer teknolojinin dünyada da başladığından bugüne tartışıldığını söyledi. Nükleer enerjinin özellikle sıfır emisyon üretmesi açısından bakıldığında temiz teknolojiler arasında sayıldığını vurgulayan Dönmez, nükleer teknolojiye sadece enerji olarak bakmanın doğru olmadığını, tıptan tarıma kadar birçok alanda istifade edildiğini kaydetti.

"6 MİLYAR METREKÜP GAZ AKIŞI SAĞLANACAK"

En önemli konularından birisinin de ithalat bağımlılığını azaltmak olduğunu dile getiren Dönmez, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz kaynakları açısından yeterli olmadığını, bu noktada aramaları artırdıklarını söyledi. Doğalgaz konusunda talebin sorunsuz karşılanabilmesi için uluslararası birçok projeyi başlattıklarına işaret eden Dönmez, "Haziran ayında TANAP Projesi'ni işletmeye aldık. Oradan yaklaşık 6 milyar metreküplük bir gaz akışı ülkemize sağlanacak. 10 milyar metreküp ülkemizi katederek, Yunanistan üzerinden Avrupa pazarlarına gidecek bir projeyi hayata geçirmiş olduk" diye konuştu. Dönmez, Türk Akımı'nın uluslararası ölçekte geçerli olan en büyük projelerden biri olduğuna dikkati çekerek "Geçtiğimiz ay bunun deniz kısmındaki işlerin bitim törenini yapmış olduk. İnşallah 2019 yılı sonunda da Türk Akımı'nı işletmeye açmış olacağız" dedi. Depolama konusunun son derece önemli olduğunu, doğalgaza kışın talebin yüksek olduğunu ve onun için depolara ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dönmez, "Depolara yapmış olduğumuz yatırımla hem yüzer LNG depolarıyla hem de yer altı depolarıyla kapasiteyi 2-3 misli artırdık ve bugün itibarıyla sisteme 303 milyon metreküp doğalgaz verebilir hale getirdik. Hedefimiz toplam doğalgaz talebinin yüzde 20'si oranında bir depolama kapasitesini ülkeye kazandırmak" ifadelerini kullandı.

YENİ SONDAJ GEMİSİ OCAK’TA AKDENİZ’DE OLACAK

Bakan Dönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'nin enerjide bağımsızlığa ulaşabilmesi için denizde ve karada doğal gaz ve petrol aramalarını artırması gerekiyor. Bu kapsamda Barbaros Hayrettin Paşa'yla yaptığımız sismik çalışmaları kesintisiz devam ettiriyoruz. Özellikle şu anda Akdeniz'de Kıbrıs açıklarında bu aramalarına devam ediyor ama arama yetmiyor, bunu çıkartmak lazım, dolayısıyla sondaj yapmak gerekiyor ve sondaj gemimiz Fatih'i de aldık. Yaklaşık bir buçuk ay önce de ilk sondajı Antalya açıklarında başlattık. İnşallah orada üç dört ay içerisinde netice almayı planlıyoruz. Şimdi ikinci bir gemimiz daha geliyor, Fatih gemisine o da yola çıktı. Ocak sonu itibarıyla Akdeniz sularına girmiş olacak. İkinci gemimizin adını ben şimdi açıklamayayım. Fatih ve diğer gemimizde Akdeniz ve Karadeniz'de bu hidrokarbon aramalarına devam edeceğiz."

Kızıldeniz'deki saldırıların faturası yine yurttaşa çıkıyor Kızıldeniz'deki saldırıların faturası yine yurttaşa çıkıyor

Editör: Haber Merkezi