Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Kıbrıs Türkü’nün haklarını gözardı ederek, tek taraflı olarak sınırlandırdığı 7 numaralı sözde ruhsat sahası için uluslararası şirketlere davette bulunma kararı almış olmasını endişe ile karşıladıklarını açıkladı.

Tatile gelen İngiliz turist denizde hayatını kaybetti Tatile gelen İngiliz turist denizde hayatını kaybetti

Açıklamada, 2 Mart 2004 tarih ve 12 Mart 2013 tarihli Notalarla BM’ye dış sınırları bildirilen kıta sahanlığında doğal kaynak arama amacıyla yapılacak her türlü faaliyetin ancak Türkiye’nin iznine tabi olarak yürütüleceği hatılatılarak, “Tarafımızca vurgulanageldiği üzere, ülkemiz, hiçbir yabancı ülke, şirket veya geminin deniz yetki alanlarımızda izinsiz olarak hidrokarbon arama faaliyetlerinde bulunmasına, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da hiçbir şekilde fırsat vermeyecektir. Ülkemiz, kıta sahanlığındaki hak ve menfaatlerini korumak için gerekli tedbirleri almaya ve her türlü girişim ile sondaj dahil faaliyetlerini yürütmeye devam edecektir. Nitekim önümüzdeki yakın dönemde Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığımızda ve ayrıca KKTC’nin Türk Petrollerine verdiği ruhsat sahalarında sondaj faaliyetlerinin yapılması planlanmaktadır” denildi.

EXXONMOBİL SONDAJ ÇALIŞMALARINA BAŞLAYACAK

Öte yandan Türkiye’nin Kıbrıs’taki doğalgaz arama çalışmalarıyla ilgili uyarılarını “hükümetler arasında tartışılıp çözülecek” bir konu olarak değerlendiren Amerikan petrol ve doğalgaz şirketi ExxonMobil yıl sonunda doğru Kıbrıs açıklarında keşif sondajına başlayacaklarını açıkladı. Şirket yılın son çeyreğinde ortağı Katar Petrol ile Kıbrıs’ın güneybatısındaki 10. blokta hidrokarbon araştırmasına odaklanacaklarını belirtti, ancak Rum Yönetimi’nin 7. blok sondaj ruhsatı için yaptığı davetin detaylarına henüz bakmadığını kaydetti.

Editör: Haber Merkezi