Bakım- onarım faaliyetlerinin döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına girmesiyle ihracat rakamlarının yükseleceğini ve bunun da ülkeyi daha da güçlü kılacağını ifade ediyor Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven… Bir araya geldiğimiz Başkan Cem Seven, “2016 yılında 972 Milyon USD ve 2017 yılında ise 1.332 milyar USD tutarında ihracat gerçekleştirdik” diyor.

Çevre cezaları konusunda Avrupa’daki ceza ve normlar ne ise onu istiyoruz Çevre cezaları konusunda Avrupa’daki ceza ve normlar ne ise onu istiyoruz

 

Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği, kısa süre önce bir bayrak değişimi yaşadı ve görevi Başaran Bayrak’tan devraldınız. Öncelikle bu konuda söylemek istedikleriniz var ise buradan başlamak isteriz? 

 

Nisan 2010’da kurulan birliğimizin ilk seçiminde Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev aldım. 2014 yılındaki Seçimli Genel Kurulumuzda ise Başkan Yardımcılığı görevini üstlendim. 2018 yılı nisan ayında gerçekleşen Seçimli Genel Kurulumuzda ise üyelerimizin teveccühü ile Başkan seçildim. Başaran (Bayrak) Bey, Yönetim Kurulumuz içinde Başkan Yardımcılığı görevinde bulunuyor. Kendisinin bilgi ve tecrübeleri bizim için çok önemli ve birikiminden istifade etme şansına sahibiz. Hemen akabinde sene başında birlik olarak bir unvan değişikliğiniz de oldu.

 

Artık bakım-onarım da döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına girdi. Bunun yansıması nasıl oldu?

 

Birliğimizin adı Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği olarak değişmiş bulunuyor. Bu değişimde Başaran Bayrak’ın çok emeği var. Bakım- onarım faaliyetlerinin döviz kazandırıcı hizmetler kapsamına girmesi ile ihracat rakamlarımız yükselecek ve bu da bizi daha da güçlü kılacak. Birlikten kuvvet doğar felsefemiz olmazsa olmazımız. Sohbetimize biraz da rakamlarla devam etmek isteriz.

 

İhracat rakamlarımızın 2018’deki seyrini paylaşıp, bir önceki yıla göre nasıl bir durumda olduğunu anlatır mısınız? Sektör olarak ihracatta nasıl bir güzergahta ilerlemekteyiz? 

Malumunuz, gemi inşa yıllara sari bir faaliyet ve bu nedenle mevcut yıl içinde  içinde inşası sonlanmayan geminin teslimi sonraki yılın ilk ayında gerçekleşse bile gerçekleştiği yıl ihracat rakamına konu oluyor. Bazen  teslimlerin büyük bir bölümü  sonraki döneme birikiyor. Hal böyle olunca belli bir korelasyondan veya trendden  bahsetmek  yanıltıcı olabilir. 2016 yılında 972 Milyon USD ve 2017 yılında ise 1.332 milyar USD tutarında ihracat gerçekleştirdik. 2018 yılının ilk 4 ayında ihracatımız istediğimiz düzeye henüz ulaşmadı.   

 

Şu anda ihracat yaptığımız ve siyasi-ekonomik nedenlerle yapamadığımız ülkelerin sektörümüze yansımasını değerlendirebilir misiniz?

Bölgemizdeki karışıklık sadece birliğimizi değil ama bütün ihracatçılarımızı etkileyen genele şamil bir problem. Bu karışıklık bazı devletleri siyasi olarak etkiliyor ve bizi algılamalarında değişikliğe yol açıyor. Körfez ülkelerindeki isteksizlik dikkat çekiyor. Barışın ve huzurun gelmesi ile bölge ülkelerinde yine ivme yakalayacağız.

 

Ülke olarak yakın geçmişte, yat üretimi ve ihracatında güzel bir rüzgar yakalamıştık lakin bunu devam ettirip ileriye taşıyamadık. Bu konudaki eksikliklerimiz neler?

 

Eksiğimiz var diyemeyiz esasında. İhracatımızı etkileyen ve bizim kontrolümüzde olmayan birçok parametrenin gidişatı değiştirmesi söz konusu olan. 2008 senesinde tüm dünyaya yayılan kriz en çok denizcilik sektörünü etkiledi. Biz ise krize rağmen, askeri projeler, römorkörler, ferryboatlar, balıkçı gemileri, ikmal gemileri,  24 metreye kadar olan yatlar ve mega yatlar konusunda önemli işler yaptık. Tamir kapasitemiz artarak 21 milyon DWT yıla, gemi ihracatımız  ise yeniden 1 Milyar USD’nin üstüne çıktı. Sektörümüzün ihracatını  etkileyen birçok parametre varlığından ve bizim kontrolümüzde olmadığından bahsetmiştik. Örnek verecek olursak, geçmiş yıllardaki petrol fiyatlarında düşme nedeni ile offshore drilling unit ve offshore gemileri  talebi düşmüş ve dünya filosunun önemli bir bölümü atıl duruma gelmiş. Bu özel maksatlı gemiler için tersanelere verilen siparişler kayda değer düşüş göstermişti. Ne var ki son günlerde petrol fiyatlarındaki artış ve bu artışın kalıcı olma ihtimali, tersanelere offshore gemisi siparişi şeklinde de yansıyabilir. Gerek merkez bankalarının faiz artırma sinyalleri, gerekse ülkelerin daha korumacı olma eğilimine girmeleri  bizi daha fazla çalışmamız, daha fazla pazarlama kanal ve tekniklerini kullanmamızı gerektiren, korumacılık ile daha fazla mücadele edeceğimiz bir düzene getirmektedir. Kaliteli ürün ve müşteri memnuniyetine bir de alıcı için finans desteği sağlama zorunluluğu çıtayı yükseltmemizi gerektiriyor. İnsanımızın Hazerfen yapısı, yani elinden bin sanat gelmesi, ustalığı,  azmi ve girişimciliği, bütün zorlukların üstesinden gelecektir. İnşallah, tüm bu zorlukları el birliği ile fırsata çevirmesini bileceğiz.  Birlik olarak hedeflerinizden biri de sektöre sürdürülebilir ekonomik gelişmeyi sağlamak.

 

Sene başında stopaj konusunda bir gelişme söz konusuydu. Buradaki son durum nedir?

 

Gemi inşa faaliyetleri yıllara sari iş olarak değerlendirildiği için aynı inşaat sektöründe olduğu gibi halihazırda stopaja tabi. Tersanenin yurt içinden almış olduğu gemi inşa siparişi nedeni ile alıcıdan almış olduğu bütün iş avanslarından 3 stopaj kesintisi söz konusu; gayrimenkul inşası gibi değerlendir. Sektörümüzün inşaat sektöründen farklı dinamiklere sahip olduğunu ve stopajın uygulanmaması yönündeki isteğimizi Maliye Bakanımız Sayın Naci  Ağbal’a ilettik. Konuyu incelediklerini söylediler. Olumlu sonuçlanmasını arzu ediyoruz.

7DENİZ DERGİSİ MAYIS HAZİRAN 2018 SAYISI // RÖPORTAJ

Editör: Haber Merkezi